Zkouška těsnosti ochranného obalu prvního reaktoru Jaderné elektrárny Temelín dopadla úspěšně. Informoval o tom mluvčí elektrárny Marek Sviták. Provádí se jednou za čtyři roky. V obalu, který je hlavní bezpečnostní barierou elektrárny, jsou při testu navozeny podmínky vyšší, než je atmosférický tlak. Zkouška se uskutečnila v rámci odstávky, jež začala 15. července a skončí v polovině září.

„Zkouška trvala pět dní a ověřila těsnost kontejnmentu, tedy jeho schopnost zamezit únikům radioaktivních látek. Výsledky prokázaly, že konstrukce ochranné obálky splňuje všechna kritéria,“ uvedl Sviták. V obalu jsou navozeny podmínky o 70 kilopascalů vyšší než je atmosférický tlak. K tomu bylo potřeba pomocí kompresorů do ochranné obálky natlačit 100.000 metrů krychlových vzduchu. Desítky čidel rozmístěných po celém ochranném obalu pak měří, zda se tlak nesnižuje, vysvětlil mluvčí.

Odolá zemětřesení

Obal je projektován a konstruován tak, aby ochránil reaktor před vnějšími vlivy a naopak zamezil případnému úniku radioaktivity do okolí. Jde o mohutnou železobetonovou konstrukci vysokou 56 metrů, která je hermeticky uzavřená. Stěny jsou silné 1,2 metru. Uvnitř je trvale udržován podtlak. Obal a bezpečnostní zařízení v něm jsou odolné proti zemětřesení. V bezpečnostní obalu jsou umístěny nejdůležitější části elektrárny – reaktor a další technologická zařízení primárního okruhu.

Odstávka potrvá do poloviny září

Odstávka prvního bloku je v poslední třetině. Technici dokončují montáž turbíny a provádějí další práce související s přípravou bloku na opětovné spuštění. Harmonogram odstávky předpokládá, že ve druhé polovině září obnoví první blok výrobu elektřiny, uvedl mluvčí.

Hlavním důvodem plánované odstávky je výměna paliva v reaktoru. Vyměněno bylo 45 palivových souborů, tedy čtvrtina z celkového počtu 163 souborů. Palivo dodává ruská firma TVEL, která loni zahájila plnění desetiletého kontraktu pro Temelín.

Důležitou investiční akcí byla podle Svitáka záměna lineárních krokových pohonů, jež zabezpečují pohyb a polohu regulačních klastrů s palivem. Důvodem výměny je ukončení jejich projektové životnosti. Nově jsou využity pohony s životností na 40 let.

Na odstávce se podílí více než 600 pracovníků z padesáti dodavatelských firem a téměř 400 pracovníků ČEZ.

Čtěte také: Temelín nastartuje reaktor druhého bloku