Úvěr osmi miliard eur (198 miliard Kč) získá Řecko zřejmě počátkem listopadu, až jej schválí eurozóna a vedení Mezinárodního měnového fondu (MMF), dodali inspektoři v dnešním prohlášení.

"Jakmile euroskupina (ministři financí eurozóny) a výkonná rada MMF schválí závěr páté inspekce, bude uvolněna další tranše osmi miliard eur (5,8 miliardy eur od členských států eurozóny a 2,2 miliardy eur od MMF), nejpravděpodobněji počátkem listopadu," uvádí se v dokumentu.

Řecko a jeho věřitelé jsou nyní podle hlavního analytika Patria Finance Dvida Marka ve složité situaci a drží se vzájemně v šachu. „Řecko potřebuje záchranné úvěry. Věřitelé zase potřebují donutit Řecko, aby se umravnilo, snižovalo své rozpočtové deficity a zároveň, aby jednostranně nevyhlásilo bankrot. Proto nejsou nastavené parametry dogmatem a uvolňování záchranného úvěru doprovází složité vyjednávání,“ u­vedl.

Částečný bankrot

Nyní je podle Marka již zřejmé, že Řecko postihne částečný bankrot. „V červenci byla dohodnuta restrukturalizace řeckého dluhu, která představuje zhruba 20procentní snížení hodnoty dluhopisů. Ovšem smysl dává pouze tehdy, pokud to bude 50 a více procent, jinak to řeckou dluhovou situaci neřeší. Na to ale musí být připraveny všechny systémově důležité evropské banky,“ dodal.

Inspektoři nyní v Bruselu a Washingtonu připraví zprávy pro ministry financí eurozóny a výkonnou radu MMF. Ti na jejich základě rozhodnou o uvolnění peněz, bez nichž by zřejmě musela země příští měsíc vyhlásit bankrot.

Mise konstatovala, že letošní rozpočtové cíle již Řecko nesplní a ke splnění plánu snižování deficitu pro příští rok by mělo stačit "rozhodné uskutečňování úsporných opatření". V dalších dvou letech už asi bude Řecko muset přijmout dodatečné kroky, uvádí se v prohlášení.

Oživení ekonomiky lze čekat až od roku 2013

Inspektoři sdělili, že ekonomický pokles země bude hlubší, než se předpokládalo v červnu. Oživení ekonomiky lze čekat až od roku 2013, uvedla mise.

Trojka vyzvala řeckou vládu k většímu důrazu na strukturální reformy, které by podpořily růst. K privatizaci uvedla, že její letošní plán Řecko zdaleka neplní.

Řekové se v minulých letech neúnosně zadlužili a loni v květnu dostali od MMF a eurozóny příslib balíku v celkové výši 110 miliard eur. Ten je uvolňován postupně a věřitelé při tom kontrolují, zda Řecko plní dohodnuté podmínky.