Trh s novými hypotečními úvěry v Česku míří k novému rekordu. Oproti roku 2013, kdy k dosud nejvyšším číslům výrazně pomohlo refinancování, má letošní rok pro banky mnohem příjemnější podobu. Nárůst vedou skutečně nové úvěry.

„Refinancování dosáhlo svého rekordu v roce 2013, kdy podle našich odhadů tvořilo zhruba čtvrtinu z celkového objemu sjednaných hypoték. V loňském roce jsme zaznamenali velký pokles a letos předpokládáme ještě větší úbytek," říká Libor Coufal ze serveru Porovnej24.cz. Vychází to i ze statistik České národní banky, která právě kvůli výraznému podílu refinancovaných hypoték v roce 2013 začala tuto kategorii samostatně sledovat.

Čím to je? Důvodů je několik. Zjednodušeně řečeno se banky lépe naučily vážit si dosavadních klientů. A v době, kdy jsou úrokové sazby na rekordním minimu a rozdíly mezi nimi klesly, není změna pro klienty tak atraktivní jako dříve.

"Především jde o výsledek silného konkurenčního boje v kombinaci s investicemi bank do péče o vlastní klienty. Společně s tím, jak v posledních letech rostla ochota klientů při obnovách měnit banku, rostla motivace bank do těchto klientů investovat a nabídnout jim takovou úrokovou sazbu, se kterou budou spokojeni a nebudou mít ke změně důvod," říká Pavel Zúbek, mluvčí Komerční banky.

Druhým významným faktorem jsou podle něj rekordně nízké úrokové sazby. Lidem se tak nevyplatí kvůli malému rozdílu v nabízené úrokové sazbě měnit banku při konci fixace.

Pro refinancování se může dlužník rozhodnout, když mu končí fixační období hypotéky. Pokud dostane lepší nabídku od konkurence, může odejít od dosavadní banky a převést zbytek úvěru k jiné.