Vyplývá to z tiskové zprávy, kterou zveřejnilo Letiště Praha. Během nejvytíženějších letních měsíců od července do září odbavilo letiště 5,48 milionů cestujících, což představuje nárůst o 9,3 procenta. Nejvíce cestujících odbavilo Letiště Václava Havla Praha v červenci, který se stal zároveň nejvytíženějším měsícem v historii letiště.

Nejvíce cest do Londýna

Cestující z Prahy směřovali během uplynulých letních měsíců nejvíce do Londýna, který je v žebříčku nejvytíženějších destinací podle počtu odbavených cestujících následován Moskvou, Paříží, Amsterdamem a Frankfurtem.

Londýn zároveň zaznamenal nejvyšší meziroční nárůst v počtu odbavených cestujících v absolutním počtu. Oproti stejnému období 2017 vycestovalo do Londýna o téměř 50 tisíc cestujících více, což představuje 16procentní meziroční nárůst.

Nárůst počtu cestujících do Velké Británie se může na první pohled i vzhledem k chystanému Brexitu zdát překvapivý, spojení mezi oběma městy ale za poslední rok výrazně narostlo. Dlouhodobě patří letenky do Londýna k nejlevnějším na trhu.

Nárůst i na linkách do Antalye či Barcelony

První dopravce ale souboj o cestující mezi Prahou a Londýnem vzdá, v lednu končí FlyBe.  Počet odbavených cestujících výrazným způsobem vzrostl také na linkách do Antalye (47 procent meziroční nárůst), Barcelony (+29 procent), Budapešti (+107 procent) či Dubaje (+ 22 procent). V případě Antalye jde o nárůst díky obnovení zájmu o dovolenou v Turecku, u Budapešti a Barcelony přitáhl nové cestující Ryanair, u Dubaje začaly Emirates nabízet druhou linku denně, kterou však brzy ukončí.

„Letišti Praha se také během letošní letní sezóny, kdy celkově letecký provoz nad Evropou výrazně posílil, podařilo udržet trend pomaleji rostoucího počtu leteckých pohybů. Zatímco počet odbavených cestujících v letních měsících rostl více než 9procentním tempem, počty leteckých pohybů meziročně vzrostly o šest procent. To je dobrá zpráva především s ohledem na kvalitu života v okolí letiště,“ říká Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.

Během léta také výrazně posílila přímá spojení do dálkových destinací. Počty cestujících na těchto linkách meziročně vzrostly o 34 procent. Nejvíce cestujících potom přibylo na linkách do Dubaje a Toronta.

Článek vyšel na serveru Zdopravy.cz

MISE OKŘÍDLENÝ LEV. Pilot Roman Kramařík se vydal z letiště Točná na cestu kolem světa.
Cessnou kolem světa za 46 dní. Letecký dobrodruh odstartoval z letiště Točná