Zajímavé je srovnání s loňským rokem, kdy prodej bytů v jeho závěru stimulovalo očekávané zvýšení daně z přidané hodnoty. A přitom se prodalo „pouze" 3455 nových bytů. Letošní výsledek tak bude s jistotou nejlepším v pokrizové historii českého developmentu.

Za letošním úspěchem realitního trhu jsou především výsledky dosažené ve třetím a ve stále ještě probíhajícím čtvrtém čtvrtletí, a to zejména ve velkých developerských projektech zaměřených na cenově nejdostupnější bydlení.

„Jen za období letošního října až listopadu se v pražských novostavbách prodalo celkem 1118 nových bytů. To je nejvíce za posledních 18 čtvrtletí, tedy za 4,5 roku, a to před sebou máme ještě prosinec," komentuje vývoj Evžen Korec, ředitel společnosti.

Obavy z budoucnosti

Tahákem není tentokráte sazba daně z přidané hodnoty, ale nízké ceny bytů a obavy lidí z budoucnosti. Rapidně rostoucím trendem je totiž nákup nemovitosti za účelem investice a zabezpečení na stáří.

„Bohatí lidé investovali do nemovitostí vždy. Nyní se k nim přidávají i lidé s průměrnými příjmy, kteří se obávají nejenom dalšího poklesu životní úrovně, ale i toho, že hodnota jejich úspor za tři nebo pět let bude nižší než dnes," uvedl Korec. Krize v eurozóně táhne podle něj ke dnu i relativně zdravé ekonomiky, jako je třeba česká.

Výhodná poloha

„Česká republika má ale ohromnou výhodu ve své poloze, která dává právě investicím do nemovitostí další smysl. Na dynamicky rostoucí trhy Číny a Ruska to totiž máme z tak zvané vyspělé Evropy nejblíže. Kvalitní byt v Praze tak bude za každých okolností lukrativní komoditou, stejně je jako například zlato," uzavírá Evžen Korec.

Všeobecný pokles cen potvrzuje i společnost Bemett, která aktuálně poskytuje slevy od pěti do 15 procent. Reaguje tak na nové levné projekty svých konkurentů, společnosti Ekospol a Central Group.

„Naše byty se celkem dobře prodávaly i za stávající ceny, my ale dlouhodobě deklarujeme, že jsou nejlevnější v celém pražském regionu," uvedl marketingový manažer Jan Koubík. Díky aktuálnímu snížení mohou nabídnout nové byty 2+kk již od 1,6 milionu korun a byty 3+kk od 2,4 milionu. „To vše včetně daně a místa pro parkování, které je již v ceně zahrnuto," uvedl Koubík.

Společnost Bemett se zaměřuje na výstavbu levných „startovacích" bytů a domů už od roku 2000. Za tu dobu postavila už 1200 bytových jednotek v pražském a brněnském regionu. Nejnovějším projektem je výstavba v Jinočanech v okrese Praha-západ. Plných 72 procent jejích zákazníků bylo letos ve věkové skupině do 35 let a pro většinu z nich to bylo první vlastní bydlení.