Je pravda, že se barevné spektrum české jarní krajiny za poslední léta změnilo. Při pohledu například z Kunětické hory probleskují žluté lány směrem do Krkonoš, Orlických i Železných hor. A neuvěřitelné je, že místo toho, aby Česká republika využila ekonomického potenciálu řepky, dále ji zpracovávala a vyvážela až ve formě žádaných produktů, levným vývozem se zbavuje ještě nezpracované suroviny.

Velkým zpracovatelem řepky bývala severočeská Setuza. „Kdyby tato firma vyráběla jako dříve, byla by naše republika ve zpracování vypěstované řepky soběstačná. V současné době se ale značná část suroviny vyváží, například do sousedního Polska,“ nastínil nepříliš ekonomické nakládání s domácím produktem Jindřich Fryš z Agrární komory Královéhradeckého kraje.

Takové využití…

„Z řepky se například lisuje potravinářský olej. Je kvalitnější než slunečnicový, snese vyšší teploty. Chemickou cestou se z řepkového oleje získává metyl ester. Ten se přidává do nafty,“ vypočítával využití řepky Petr Vyleťal ze ZS Kratonohy, jednoho z mála východočeských zpracovatelů.
„Odpadní výlisky nahrazují v krmných směsích dováženou sóju. Řepkové produkty se rovněž používají k takzvanému tukování krmných směsí. Nahrazují živočisné tuky, dříve získávané z kafilerních produktů,“ dodal.

V roce 1997 se v Čechách řepka pěstovala na 227 tisících hektarů a zemědělci jí sklidili 560 tisíc tun. Podle údajů statistického úřadu se vloni plocha rozrostla na téměř 357 tisíc hektarů, ale sklizeň vzrostla na více než jeden milion tun.

„V Pardubickém kraji bylo vloni řepkou oseto 27 188 hektarů, sklizeň byla 80 065 tun,“ sdělila Monika Michalcová z pardubické agrární komory. Na Královéhradecku zemědělci pěstovali tento produkt na necelých 23 tisících hektarů.

…a my se jí zbavujeme!

Pěstováním řepky se zabývá například Agro Jaroměř. Sto dvacet hektarů s řepkou tvoří asi 80 procent jimi obhospodařované půdy. Že není řepka „zlatým dolem“, jak se mnozí laici domnívají, potvrdil včera Deníku jednatel firmy Jaroslav Vojtěch.

„V letošním roce se jednak zvýšily náklady – podražila hnojiva a látky na ochranné postřiky, jednak snížila výkupní cena. Ta je nyní 6800 korun za tunu.“
Řepka olejka (Brassica napus) je ozimá kulturní plodina pěstovaná pro olejnatá semena. Kulturní plodina se po celém světě rozšířila ze Středozemí.
Z řepky olejky se nejčastěji vyrábí olej, který se používá k potravinářským i technickým účelům.