"Stává se nám, že se v letních měsících s nedostatky tohoto typu setkáváme častěji. Musím ale uznat, že sedm případů ze sedmi kontrol je docela dost," uvedl Havlíček. Dodal, že většinou bývá poměr nedostatků výrazně nižší.

Podle něj se však v letních měsících na náměstích větších měst podobné chyby objevují relativně často. "V předzahrádkách bývá hodně lidí, obsluha spěchá a někdy prostě tu skleničku nedolije tak, jak by měla," uvedl. Dodal, že vzhledem k jeho praxi však zřejmě nejde o náhodu. Obsluha prý často kalkuluje s tím, že při podobném postupu za celý den potom při vyúčtování zůstane pro personál víc peněz, než kolik by mělo podle objemu spotřebovaných nápojů být. "Ale nechci nikomu sahat do svědomí. Domnívám se tak na základě zkušeností," řekl Havlíček. Prý to však není problém jen Českých Budějovic, podobné nedostatky inspekce odhaluje v těchto dnech i na řadě jiných míst republiky.

ČOI při poslední kontrole v jihočeské metropoli zjistila, že kromě míry nápojů neznali zákazníci ve třech případech konečnou cenu nabízených výrobků. "Může se stát, že personál prostě zapomene dát na stoly cedulky s nabízenými produkty," uvedl Havlíček. Inspekce proto na místě udělila sedmi restauracím celkovou pokutu 12.500 korun.