Finančním trhům tím podle analytiků naznačil, že jeho instituce je připravena podniknout v měnové politice další kroky proti dopadům dluhové krize v eurozóně a že příští týden zřejmě dál sníží úrokové sazby.

Nový šéf ECB řekl, že banka se zaměří na vývoj cenové hladiny a bude se snažit zajistit, aby se inflace na žádnou stranu výrazněji neodchýlila od cíle, který si stanovila těsně pod dvěma procenty. „Měnovou politiku ECB neustále vede snaha udržet v zemích eurozóny ve střednědobém výhledu cenovou stabilitu. A to se vztahuje na cenovou stabilitu v obou směrech,“ řekl Draghi, který ve svém prvním vystoupení v Evropském parlamentu představil výroční zprávu své instituce.

Signál dalšího snížení úrokových sazeb

Euro po Draghiho slovech vůči dolaru oslabilo na zhruba 1,3417 USD z předchozí úrovně 1,3450 USD. Finanční trhy slova šéfa ECB vnímají jako signál dalšího snížení úrokových sazeb. Minulý měsíc banka snížila základní úrok o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta a trhy čekají, že za týden na zasedání bankovní rady na to naváže dalším podobným krokem.

„Riziko zpomalení hospodářského růstu se zvýšilo,“ poznamenal Draghi, a naznačil tak, že problém nemusí být jen v příliš rychlém růstu cen, ale i v jejich poklesu. Nový šéf ECB krátce po svém nástupu a prvním snížení úroků nevyloučil, že eurozóna by se mohla v brzké době dostat do nové recese, a ekonomický pokles počátkem příštího roku už očekává většina ekonomů. Recese by tlačila dolů inflace, která byla v listopadu na třech procentech, stále vysoko nad cílovou úrovní.

„Jeho vyjádření skutečně otevírají šanci na snížení sazby,“ řekl agentuře Reuters Jeremy Stretch z firmy CIBC World Markets. „Příští týden vyjdou nové ekonomické prognózy ECB, které určitě výrazně sníží odhady růstu a inflace. To vše vede k očekávání, že ECB sníží úroky a prodlouží nestandardní opatření,“ dodal Stretch.

Dohoda o zpřísnění rozpočtových pravidel

Draghi rovněž vyzval vlády zemí eurozóny, aby přijaly „novou fiskální úmluvu“ – dohodu o zpřísnění rozpočtových pravidel, která by podle něj obnovila důvěru finančních trhů v měnovou unii. „Mohou následovat další kroky, ale klíčové je, že záleží na jejich pořadí,“ řekl Draghi.

Šéf ECB tím naznačil, že banka by v případě dohody na větší fiskální integraci mohla udělat více pro zmírnění dluhové krize. Na ECB roste tlak, aby podstatně zvýšila své nákupy státních dluhopisů, a mluví se také o tom, že by poskytla rozsáhlé sumy peněz Mezinárodnímu měnovému fondu, který by je pak půjčil ohroženým zemím eura.