PIVO PRO ŽÍZNIVÉ. Ti, kteří mají rádi pivo, uvítají možnost osvěžit se u stánku firmy Plastcompany v pavilonu G1. Nová aplikace nejen že vyrobí novou skleničku z plastu, ale navíc do ní robot načepuje vychlazené pivo. „Granule z polykarbonátu stroj roztaví a potom hmotu na formu nastříkne. Vyrobí novou plastovou skleničku, která je velmi horká. Stroj skleničku jedním tahem přesune pod pípu. Po vychladnutí do ní robot načepuje pivo. Plná sklenička na páse putuje na konec, kdy ji druhá ruka robota přenese na stůl rovnou k zákazníkovi," popsal za firmu Petr Betáš.

ROBOT TY A JÁ. Prvního robota, který dokáže bezpečně spolupracovat s lidmi, představila v pondělí firma ABB. Robot s dvěma bílými pažemi se jmenuje Yumi a návštěvníci ho po celý týden najdou v pavilonu G2. „Název je složen ze dvou anglických slov you a me, tedy v překladu ty a já. Tím odkazujeme na to, že robot na montážních linkách bude vždy spolupracovat s ostatními pracovníky. Vlastně je k práci potřebuje," vysvětlil generální ředitel české pobočky firmy Hannu Kasi. Robot s člověkem pracuje velmi plynule. Pracovník mu podává součástky a Yumi je montuje dohromady. Podle Kasiho se z Yumiho stane přítel, který změní průmysl.

BALENÍ ČOKOLÁDY. Jak se belgická čokoláda dostane do z výrobny až téměř obchodu, se dozví ti, kteří zavítají do pavilonu Z. Dvanáct metrů dlouhá balicí linka Packaging Live s dvěma robotickými pažemi první přemísťuje čokoládové tyčinky do papírových krabic po šesti. „Ty potom putují po pásu k druhé automatické robotické paži. Ta pomocí přísavek přenese krabici na dřevěnou paletu. Až se plně zaplní, paletu odváží auto do obchodu a k zákazníkům," vysvětlila mluvčí Packaging Live Hana Janišová. Robot musí čokoládové tyčinky do papírových krabiček balit těsně, aby se po cestě nerozbily. Komentovanou prohlídku balicí linky si návštěvníci užijí čtyřikrát za den.

BASKETBAL S ROBOTEM. Porovnat síly v basketbalu s robotem z firmy Comau můžou návštěvníci v pavilonu G2. Po odstartování časovače se robot a hráč strefují na koš. Vyhrává ten, kdo jako první nastřílí patnáct míčů. „Zkusil jsem si to. Ze začátku, to vypadalo jednoduše, ale nakonec jsem byl velmi nervózní, protože robot nikdy neminul. Já jsem se do koše trefil pouze třikrát. Robot například střílel koše dlouhými oblouky nebo otočený zády ke koši," popsal účastník Jakub Křivánek.

VIRTUÁLNÍ ZÁVODY. Kdo se při procházením veletržního areálu nechce příliš unavit, ale i tak touží zažít dobrodružství, měl by navštívit pavilon V. V oranžově laděném stánku ostravské firmy ArcelorMittal si dobrovolníci zasoutěží v jízdě sportovním autem. „Zájemci si sednou do modelu auta a dostanou speciálně upravené brýle. Skrze ně vidí virtuální závodní trať, kterou musejí v co nejrychlejším čase projet," popsal jeden z průvodců soutěží Miroslav Vicherek. Soutěžící, kteří se v závodním kole umístí na předních příčkách, dostanou od firmy odměnu.

PROTÉZA Z TISKÁRNY. Lebka, ruka, součástky do auta nebo šperky. To vše vyrobí firma MCAE v 3D tiskárně. „Při výrobě nepoužíváme pouze jen plast ale i papír. Lidé si v naší expozici prohlédnou například auta, jejichž některé součástky vytiskla tiskárna. Dále například tiskneme modely srdce, které studenti medicíny využívají při učení. V tiskárně umíme vyrobit protézu ruky nebo nohy," popsal, co lidé v pavilonu A1 uvidí, Daniel Adam. Většina návštěvníků ocení především fotku s nablýskanými modely aut.

ROBOTÍ FOTBÁLEK. Ztížený stolní fotbálek si zahrají dobrovolníci v pavilonu P. Na souboj je vyzve žluté robotické rameno. „Robot nemá žádné fotbalisty a hraje pouze s jedním brankářem, což je jeho rameno. Já jsem měl k dispozici pouze dvě řady hráčů, a to brankáře a dva obránce. Robot se snažil, ale já jsem profesionál. Porážím všechny kamarády na turnajích, proto robot neměl proti mně šanci," vysvětlil hráč, který sportovního robota porazil, Libor Simáček.