Krizové ošetřovné se poskytuje z nemocenského pojištění po celou dobu uzavření škol kvůli koronavirové epidemii. Většina rodičů, která zůstala s dětmi do deseti let věku doma, mohla dosud pobírat 70 procent redukovaného výdělku.

Uzavřená provozovna. Ilustrační snímek
Program Antivirus bude pokračovat do konce května, rozhodla vláda

Poslanecká novela dávku zvýšila o deset procentních bodů na stejnou výši, jaká platila loni v první vlně epidemie od dubna do konce minulého školního roku. Vyšší dávka bude letos vyplácena zpětně 1. března opět do konce školního roku.

Před rokem mohli rodiče pobírat ošetřovné na školáky do 13 let věku. Plošné zvýšení věkové hranice nynější předloha neobsahuje. Bez ohledu na věk ale umožní čerpat dávku i na děti se závažnými poruchami chování, se souběžným postižením více vadami a s autismem. Při dálkovém vzdělávání potřebují tyto děti podle předkladatelů mimořádnou péči bez ohledu na věk.

Školy kromě mateřských a speciálních se kvůli šíření covidu-19 uzavřely loni 14. října. Žáci prvních a druhých tříd se pak vrátili do lavic 18. listopadu. Od 1. března ale byly zavřené všechny školy včetně mateřských.

Pracovní doba by se mohla zkrátit o 2,5 hodiny týdně.
Poslanci chtějí zkrátit pracovní dobu. Má to však svá úskalí

Postupné otevírání škol nastalo s ohledem na nyní slábnoucí epidemii od pondělí 12. dubna. Do škol se vrátili ale pouze žáci prvního stupně základních škol k rotační výuce a do školek předškoláci a mladší děti rodičů například zdravotníků či učitelů. Praktická výuka ve středních školách a v posledních ročnících vysokých škol se má obnovit od pondělí 26. dubna.