„Může se to projevit zvýšením ceny mezi 25 až 30 haléři na rohlíku a housce,“ řekl Deníku předseda představenstva Společenstva mlynářů a pekařů Jaroslav Chochole. V případě, že by si další přirážku naordinovali rovněž obchodníci, platili by spotřebitelé za pečivo ještě více. Budoucí cenu chleba šéf pekařů zatím neodhaduje, ještě totiž není sklizeno žito.
Vzhledem k nepříznivému klimatu klesly zemědělcům výnosy obilí i jeho celková produkce. Důsledkem je také jeho vyšší cena. „V této situaci mlýnům a pekárnám nezbývá nic jiného, než promítnout zvýšení cen pšenice do svých výrobků,“ vysvětlil Chochole.
Méně obilí, více řepky
Podle dosavadní sklizně statistici v červenci odhadovali, že letošní úroveň základních obilovin dosáhne 6,2 milionu tun. V porovnání s loňskou by v tom případě byl pokles více než osm procent. Řepce by se naopak mělo dařit lépe než loni, statistici očekávají sklizeň vyšší o 6,5 procenta.
Ozimé pšenice, kterou mlýny a pekárny potřebují nejvíce, by mělo být sklizeno 4,3 milionu tun. „To je z pohledu domácí spotřeby zcela dostačující. Lídrem tuzemského obilního trhu jsou ale exportéři,“ konstatoval Chochole. Protože je o českou pšenici na světových trzích stále zájem, ani letos to podle něj nebude jinak.
Zemědělci zatím obilí z nové sklizně neprodávají. Čekají, jak se jeho cena vyvine. „Není důvod k panice, ale je jisté, že budeme nuceni sáhnout hlouběji do peněženky,“ dodal Chochole.