„Může se to projevit zvýšením ceny mezi 25 až 30 haléři na rohlíku a housce,“ řekl Deníku předseda představenstva Společenstva mlynářů a pekařů Jaroslav Chochole. V případě, že by si další přirážku naordinovali rovněž obchodníci, platili by spotřebitelé za pečivo ještě více. Budoucí cenu chleba šéf pekařů zatím neodhaduje, ještě totiž není sklizeno žito.

Pečivo. Ilustrační snímek
Pekárny United Bakeries vzdaly spor s Agrofertem. Musí mu vrátit sto milionů

Vzhledem k nepříznivému klimatu klesly zemědělcům výnosy obilí i jeho celková produkce. Důsledkem je také jeho vyšší cena. „V této situaci mlýnům a pekárnám nezbývá nic jiného, než promítnout zvýšení cen pšenice do svých výrobků,“ vysvětlil Chochole.

Méně obilí, více řepky

Podle dosavadní sklizně statistici v červenci odhadovali, že letošní úroveň základních obilovin dosáhne 6,2 milionu tun. V porovnání s loňskou by v tom případě byl pokles více než osm procent. Řepce by se naopak mělo dařit lépe než loni, statistici očekávají sklizeň vyšší o 6,5 procenta.

Ozimé pšenice, kterou mlýny a pekárny potřebují nejvíce, by mělo být sklizeno 4,3 milionu tun. „To je z pohledu domácí spotřeby zcela dostačující. Lídrem tuzemského obilního trhu jsou ale exportéři,“ konstatoval Chochole. Protože je o českou pšenici na světových trzích stále zájem, ani letos to podle něj nebude jinak.

Zemědělci zatím obilí z nové sklizně neprodávají. Čekají, jak se jeho cena vyvine. „Není důvod k panice, ale je jisté, že budeme nuceni sáhnout hlouběji do peněženky,“ dodal Chochole. 

Nová privátní značka společnosti Lidl Pikok Pure
Řetězec Lidl rozšiřuje sortiment. Zákazníkům nabídne uzeniny Pikok Pure