Roman oznámil svůj záměr odejít z dozorčí rady na dnešním jednání. Šlo podle něj o dlouho zvažovaný a připravovaný krok. „Po téměř deseti letech práce ve vrcholných orgánech společnosti jsem se rozhodl definitivně opustit skupinu ČEZ a naplno se věnovat jiným projektům. Uzavírám tak jednu dlouhou profesní etapu, po dobu které jsem měl tu čest být součástí rozvoje jedné z nejúspěšnějších firem v České republice," uvedl Roman.

Zkušený manažer byl předsedou představenstva a generálním ředitelem společnosti v letech 2004 až 2011. Kvůli svému postavení v čele polostátní energetické firmy i vztahům s politiky býval označován za jednoho z nejvlivnějších lidí českého byznysu.

„Dnešní den jsem si pro odchod nevybral náhodou. Nechci, aby bylo mé čistě osobní rozhodnutí spojováno s politickými vlivy z jedné či druhé strany. Proto jsem se rozhodl odejít v době, kdy žádné politické tlaky nejsou. Samotné rozhodnutí odejít z dozorčí rady ČEZ jsem učinil a oznámil premiérovi již na jaře letošního roku," uvedl Roman v tiskovém prohlášení. Vysvětlil také své dřívější rozhodnutí přejít do dozorčí rady. „Při odchodu z funkce generálního ředitele před dvěma lety jsem cítil, že mám společnosti v jiné roli ještě co dát. To se naplnilo a je čas posunout se dál. Děkuji všem, se kterými jsem měl tu čest ve firmě i mimo ní spolupracovat," poznamenal.

Deset let v čele ČEZ

„Plně respektuji rozhodnutí Martina Romana ukončit své působení v dozorčí radě ČEZ," uvedl ministr financí Jan Fischer. „Děkuji panu Romanovi za deset let v čele ČEZ, během kterých se mu podařilo vybudovat silnou, stabilní a respektovanou společnost," dodal.

„Jmenování nového předsedy po dohodě s premiérem (Jiřím) Rusnokem přenechám novému ministru financí, který vzejde z předčasných voleb," podotkl Fischer.

„Během jeho působení ČEZ přinesl do veřejných rozpočtů 357 miliard korun na daních a dividendách. Z pohledu dozorčí rady je však zásadním hodnocením i investiční rating, a ten je pro Martina Romana skvělou vizitkou. ČEZ je jedinou z velkých evropských energetických společností, které se během posledních 10 let rating nezhoršil – ČEZu se dokonce rating od roku 2004 navzdory krizi zlepšil," uvedl místopředseda dozorčí rady ČEZ Václav Pačes, který dočasně bude radu řídit

Personální změny

Další personální změnou dnes bylo nahrazení člena dozorčí rady za Jana Kohouta, který se už při jmenování ministrem zahraničí svého členství vzdal. Novým členem dozorčí rady byl schválen Michal Mejstřík. Další nový člen dozorčí rady Jan Mareš je primátorem Chomutova. Mimo jiné je předsedou Komory statutárních měst a obcí ČR a místopředsedou Svazu měst a obcí ČR. Je rovněž předsedou Rady Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání.

ČEZ je největší tuzemská energetická firma. Loni hospodařila s čistým ziskem 40,2 miliardy korun, letos očekává jeho pokles na 37,5 miliardy korun. Většinovým vlastníkem je stát, který vlastní zhruba 70 procent akcií firmy.