Uvedl to šéf energetického gigantu ČEZ Martin Roman v rozhovoru pro deník Blesk. Zdražení přesto vytáhne z peněženek domácností tisíce korun.

„Zdražení bude určitě pod deset procent, to se týká domácností, které jsou u ČEZu, a firem, které nakoupily víceletý produkt,“ uvedl jeden z nejlépe placený manažerů u nás Martin Roman. Na otázku proč největší producent elektřiny zdražuje, i když vykazuje obří zisky, odpověděl:

“To nezdražuje naše společnost. Elektřina je dražší mimo jiné kvůli drahé ropě. Je třeba si ale uvědomit, že Česká republika, byť i tady cena elektřiny stoupá, ji má v okolí zdaleka nejlevnější. V přepočtu na eura letos prodáváme megawatt hodinu za 51 a půl eura, přičemž cena na trhu je přes sedmdesát eur, čili pořád je to o desítky procent, o které ČEZ prodává levněji…"

Samotní analytici s Romanovou předpovědí souhlasí, i když si ve svých tvrzeních nejsou příliš jistí. Budoucí cena elektřiny se dá totiž odhadovat velice obtížně.

Předpověď? Těžko říci

„Ceny elektřiny mají velké rozpětí, létají nahoru a dolů. V jednu chvíli to s nimi vypadalo naprosto šíleně. Není to jednoduché dát nějakou předpověď,“ říká analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Přesto, podle jeho odhadů by se zdražování elektřiny pro domácnosti mělo pohybovat těsně pod desetiprocentní hranicí, což koresponduje s výše uvedeným prohlášením ČEZ. „Vývoj z posledních dvou týdnů, kdy ceny elektřiny na burze klesají, nám dává zapravdu,“ dodává Jan Procházka.

I když bude elektřina dražší o desetinu, namísto doposud odhadovaný patnácti procent, jedná se o nárůst, který tvrdě dopadne na peněženky spotřebitelů. Rodina s menším rodinným domem a vytápěním na plyn zaplatí měsíčně za elektřinu patnáct set korun, což je nezanedbatelných osmnáct tisíc korun ročně. V příštím roce, pokud se vyplní předpovědi energetiků, by z toho mohlo být už téměř dvacet tisíc.