"Vyrovnávání nabídky a poptávky zaznamenáme až v roce 2017, nahromadění enormních zásob ale bude působit jako brzda oživování cen," uvedla IEA podle agentury Reuters. Konstatovala, že ropné zásoby ve světě rostou už tři roky, což je jejich nejdelší růst od poloviny 90 let. "Dnešní situace na ropném trhu nijak nenaznačuje, že by ceny mohly v nejbližší budoucnosti výrazně oživit," dodala agentura.

IEA, která je od ropné krize 70. let poradcem západních zemí v otázkách energetiky, ještě před rokem očekávala "relativně rychlé" oživení cen. Namísto toho ceny pokračovaly v prudkém sestupu, který zahájily v polovině roku 2014, a nyní se pohybují kolem 30 dolarů za barel, nejníže od roku 2003. Neúspěšné předpovědi IEA jsou podle šéfa agentury Fatiha Birola důsledkem "extrémní rozkolísanosti" na trzích, uvedla agentura AP.

Těžba ropy v USA by letos a příští rok měla klesat, do roku 2021 by ale měla dosáhnout 14,2 milionu barelů denně, odhaduje IEA. Loni americká produkce přesáhla podle odhadů devět milionů denních barelů a přiblížila se dosavadnímu rekordu 9,6 milionu b/d z roku 1970. Největšími světovými těžaři ropy jsou nyní Rusko a Saúdská Arábie, jejichž těžba se pohybuje nad deseti miliony barely denně.

Americká produkce tak zdaleka nejvíce přispěje ke globálnímu vzestupu těžby v období 2015-2021, který agentura odhaduje na 4,1 milionu barelů denně. To by znamenalo prudké zpomalení expanze proti zvýšení o 11 milionů barelů denně v období 2009-2015.

Zpomalovat by se ale také měl růst světové spotřeby. Počátkem února IEA odhadla, že světová poptávka po ropě letos stoupne jen o 1,17 milionu barelů denně po loňském zvýšení o 1,6 milionu barelů denně.