Mluvčí OKD Stanislav Sobol však naznačil, že se v lokalitě s těžbou nepočítá. „V rámci předložené dokumentace EIA se s dobýváním v dané oblasti nepočítá,“ zmiňuje studii výzkumů vlivu na životní prostředí (EIA). Pokud by se společnost OKD přece jen v budoucnu rozhodla v oblasti těžit, musela by vzniknout nová EIA.

Zatím se však jednání o možné těžbě odkládají. „Pokud by k rozhodnutí o těžbě došlo, platí mezi námi a zástupci Osadního výboru Výhoda dohoda, že je budeme o všech našich záměrech a plánech včas informovat. Domluveni jsme na tom, že záměry OKD v souvislosti s tímto místem sdělíme radním i občanům letos na podzim,“ řekl Sobol.

Podle předsedy Osadního výboru Výhoda Jiřího Bobreka mají OKD přislíbeno, že i kdyby k těžbě došlo, tak ne dříve než v roce 2016. „Také jsme byli ujištěni, že v případě těžby by byli lidé bydlící na Výhodě, kterým by důlní činnost mohla nějak poškodit jejich majetek, přestěhováni do nedalekých nově vzniklých domů,“ uvedl předseda Jiří Bobrek.

To potvrzuje i mluvčí OKD. „Pokud by k rozhodnutí o těžbě došlo, pak bychom v souladu s územními plány zpracovali studii výstavby nové osady,“ uvedl Sobol. Podle Bobreka je také otázkou, zda se v době ekonomické krize a nižšího odbytu uhlí vyplatí společnosti OKD tato miliardová investice do nové oblasti těžby. „Již teď vidíme, že o uhlí není takový zájem jako před krizí, proto je otázkou, zda to neovlivní záměry těžební společnosti,“ řekl Bobrek.

Finanční krize by ovšem na konečném rozhodnutí neměla podle Sobola hrát nejvýznamnější roli. „Nižší poptávka po uhlí je podle odborníků přechodnou záležitostí. Naopak, usilujeme o to, abychom mohli efektivně, bezpečně a šetrně těžit co nejdéle,“ oponuje Sobol. Podle něj by to přineslo prosperitu celému regionu a jeho obyvatelům.

Na konečné rozhodnutí netrpělivě čekají především obyvatelé této oblasti. Mluvčí těžební společnosti je uklidňuje, že jakékoliv další kroky a záměry bude konzultovat s dotčenými subjekty, tedy s městem Orlová a s Osadním výborem Výhoda.