Představte si, že těžební stroje v lomu ČSA se zastaví a obří jáma se v roce 2020 zakonzervuje. Co se pak stane? Takovou otázku si dali zastánci rozšíření šachty z místní hospodářské komory (OHK). Jejich vize je téměř katastrofická:

Horníci nemůžou vytěžit 287 milionů tun kvalitního uhlí v hodnotě 172 miliard korun. Energetika, hlavně teplárny, se vrhne na zahraniční plyn. Je ho třeba 148 miliard kubíků. Stojí 1,2 bilionu korun. Výdaje oproti uhlí stoupnou během 45 let o jeden bilion korun. „Toto číslo považuji z celé analýzy za nejzávažnější a nejrizikovější. Rozdíl cen by v konečném důsledku museli zaplatit všichni čeští spotřebitele,“ řekl včera Deníku Rudolf Jung, předseda OHK.

Jenže podle komory to není všechno: Technologický přechod na jiný druh paliva a bezpečnostní pojistky budou stát další miliardy. A do roku 2020 přijde o práci 8 500 lidí závislých na uhlí, mezi nimi 2 450 místních horníků. Pokud úřad práce zajistí všem nové pracovní místo, bude to republiku stát přes půl miliardy korun. V horším případě dostanou propuštění během let 2011 až 2021 sociální dávky: celkem 5,5 miliard korun. Nezaměstnanost na Mostecku vzroste až na třicet procent.

Graf.

„Na podobné strašení jsme si už od OHK, která zjevně funguje jako prodloužená ruka uhlobaronů, zvykli. Na jejich novou ,analýzu' lze říct jediné – přátelé, situace je ve skutečnosti mnohem vážnější: pokud do konce prázdnin neprolomíme limity těžby, nezaměstnanost na Mostecku dosáhne 150 procent, desítky tisíc lidí pomřou hlady a cena uhlí překročí cenu zlata,“ ironizuje materiál OHK Jan Rovenský z nevládní ekologické organizace Greenpeace.

Odpůrci rozšiřování velkolomů upozorňují, že OHK se ani nepokusila kalkulovat ekonomické přínosy, které by zachování limitů mělo. Podle Rovenského komora naopak zcela ignorovala náklady na negativní vlivy těžby, především na léčbu zhoršeného zdraví Severočechů.

Rovenský také namítá, že teplárenského uhlí v rámci limitů těžby je dostatek až do roku 2035, takže jeho nahrazování zemním plynem, na kterém OHK staví svou analýzu, je energetický i ekonomický nesmysl.

Graf.

Podle Rovenského stačí snížit současné obří vývozy elektřiny z elektráren ČEZ do zahraničí a uhlí, které je vlastnictvím státu, poskytnout přednostně teplárnám.

Ekologové navíc upozorňují, že zateplení soukromých i veřejných budov a energie získaná z cíleně pěstovaných energetických plodin by vyšly při stávajících cenách výrazně levněji než bourání Horního Jiřetína a Černic. Ekologové výhody vysvětlují ve své studii Čisté teplo.

„Je to věc diskuze,“ reagoval Jung. Podle něj aktuální analýza OHK také vychází z rozborů expertů, státních i svých. Komora trvá na tom, že uhlí není v horizontu desítek let nahraditelné alternativními zdroji. Například snahu získat biomasu pro teplo a motorová paliva označila za „plundrování“ lesů a polí.