Ruská ocelářská skupina Evraz Group zvažuje, že v Ostravě uzavře závod ocelárnu v dceřiné firmě Vítkovice Steel. O práci mohou přijít stovky lidí. Důvodem jsou podle zástupců Evrazu vysoké ceny železa od dodavatelské společnosti ArcelorMittal Ostrava. Novinářům to v pátek v Ostravě řekli zástupci firmy Evraz Group. Zástupci ArcelorMittalu považují prohlášení Evrazu za účelové, protože v pátek mělo začít jednání o dalších dodávkách železa. Jeho cenu považují za férovou a odpovídající trhu. Postup ze strany Evrazu považují za nátlak.

Představitelé Evrazu to odmítají. „Dodavatel nereflektuje světové ceny oceli. Chceme, aby byla cena přizpůsobena trhu,“ uvedl zástupce Evraz Group Pavel Tatyanin. Podle něho je ocelárna kvůli vysokým cenám nakupovaného železa dlouhodobě prodělečná. Skupina má rozhodnout o možném uzavření závodu v polovině června, do kdy má management připravit plán.

V současné době v ocelárně pracuje 320 lidí. Uzavření závodu by se dotklo i dalších navazujících provozů, externích firem a dodavatelů, uvedl generální ředitel Evraz Vítkovice Steel Zbyněk Kvapík. Přímo ve Vítkovicích Steel, které nyní celkem zaměstnávají 1260 lidí, by však měly nadále normálně fungovat další tři provozy. Firma by se pak zaměřila na válcování plechů a profilů.

Podle Tatyanina existují dvě možnosti, buď se ocelárna uzavře úplně, nebo pouze dočasně. „Problém je v tom, že každý měsíc musíme vyjednávat ceny a objemy, které dostáváme od ArcelorMittal Ostrava. Ceny nejsou férové, my na tom proděláváme. Chceme situaci zastavit, abychom nemuseli nákladně dovážet železo odjinud,“ uvedl Tatyanin. ArcelorMittal se má podle něho do 15. června vyjádřit, jak se k dohodě o ceně postaví. Firmy sice loni v květnu podepsaly smlouvu o dodávkách železa, ale ta je za současné situace podle Tatyanina pro Vítkovice Steel nevýhodná. „Stále máme naději, apelujeme na našeho dodavatele, chceme s ním věci přehodnotit a dohodnout jinak, abychom nadále neztráceli,“ dodal Tatyanin. Každý měsíc podle něho závod ocelárna vykazuje desetimilionové ztráty.

O kolik je nakupované železo z ArcelorMittal předražené, přesně neuvedl. „Obecně se to dá vyjádřit tak, že oni nám prodávají železo za cenu mercedesu, ale ve skutečnosti ten produkt je vlastně lada,“ konstatoval.

Evraz Vítkovice Steel loni vykázal hrubou provozní ztrátu 80 milionů dolarů, což je asi 1,6 miliardy korun. Tržby společnosti klesly na 7,778 miliardy korun, což byla zhruba třetina příjmů z předloňského roku, kdy činily 20,214 miliardy.

Případné uzavření ocelárny Vítkovice Steel by se mohlo dotknout značně i samotného dodavatele ArcelorMittal. Podle Kvapíka totiž ocelárna odebírá z ArcelorMittal 40 procent jeho současné produkce. K tomu se nechtěla mluvčí ArcelorMittal Ostrava Věra Breiová vyjadřovat.

Uvedla, že firma v loňském roce po dlouhých vyjednáváních uzavřela s Evrazem nový kontrakt na šest let, ve kterém byly nastaveny podmínky pro stanovení ceny nebo pro její vyjednávání. „Do dnešního dne obě strany postupovaly v souladu s těmito pravidly a cena byla určována při pravidelných jednáních nejvyššího managementu obou společností. Vždy se jednalo o cenu tržně férovou, odrážející vývoj na trzích v daném období,“ uvedl generální ředitel ArcelorMittal Ostrava Augustine Kochuparampil.

Doplnil, že rok 2009 byl pro všechny firmy v oblasti hutnictví těžký. „Rovněž v naší společnosti způsobil výraznou ztrátu. K této situaci přispělo i chování Evrazu, který v některých měsících bez včasného upozornění neodebral obvyklé množství tekutého železa, dokonce vloni na více než měsíc a letos na měsíc přerušil odběry zcela,“ konstatoval Kochuparampil.