Na údajném seznamu jsou převážně země, které na Moskvu kvůli jejímu přístupu ke krizi na Ukrajině vyhlásily sankce. Pokud banky nařízení nebudou dodržovat, bude to podle listu považováno za porušení ruských zákonů o praní špinavých peněz a financování terorismu.

"Popíráme, že existuje nějaký seznam zemí a že banky musí informovat Rosfinmonitoring o transakcích," uvedl tiskový odbor kontrolního úřadu.

V údajném výčtu zemí jsou vedle USA a 28 členských zemí EU také Kanada, Austrálie, Norsko, Švýcarsko, Nový Zéland, Argentina, Mexiko, Jamajka, Súdán, Írán, KLDR a Sýrie.

V případě Nového Zélandu je podle listu Izvestija důvodem nedostatečný boj proti korupci, ve skutečnosti jde ale zřejmě o trest za podporu západních sankcí. Země přátelské vůči Rusku, jako jsou KLDR, Sýrie a Írán, se na seznamu octily kvůli nedodržování standardů mezivládní Finanční akční skupiny pro boj proti praní špinavých peněz (FATF).

Deník s odvoláním na zdroj z Rosfinmonitoringu napsal, že seznam států byl sestaven s "ohledem na současnou politickou a ekonomickou situaci ve světě a v Rusku". Banky tak nově musí považovat transakce občanů dotčených zemí za pochybné, a ohlásit je. Pokud nařízení nebudou dodržovat, hrozí jim odebrání bankovní licence.