Rozhodování o plynovodu je podle slovenského premiéra zejména v rukou Německa a Ruska. Fico zopakoval, že kdyby ruský plyn přes slovenský plynovod přestal proudit úplně, Slovensko by ročně přišlo o 800 milionů eur.

Oba politici spolu hovořili rovněž o poklesu obchodu mezi Slovenskem a Ruskem. Vzájemné ekonomické vztahy by chtěli oživit prostřednictvím zasedání rusko-slovenské mezivládní komise, které je naplánované na leden 2017. S tím souvisí i sankce, které na Rusko uvalila Evropská unie. Fico je v této souvislosti opět označil za škodlivé pro obě strany.

Při jednání s Putinem slovenský premiér hovořil i volbě generálního tajemníka OSN, při které je jedním z kandidátů slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Jak Fico uvedl, hlas jednoho státu není rozhodující, on ale Lajčáka považuje za vhodného kandidáta a myslí si, že ho tak vnímá i Rusko. Slovenský premiér očekává dodržení pravidla, které určuje, že nový šéf OSN by měl být ze střední či východní Evropy. Na nástupci Pan Ki-muna by se OSN měla shodnout do konce října.