„Na základě výsledků našich jednání připravíme dnes dokumenty, které umožní opětovné dovážení mléčných výrobků," uvedla Anna Popovová, dočasná šéfka agentury Rospotrebnadzor. Tu dříve vedl obávaný hlavní hygienik Gennadij Oniščenko, na konci října se ale stal poradcem premiéra Dmitrije Medveděva.

Ruské úřady zakázaly veškerý dovoz mléčných výrobků z Litvy 7. října. Tvrdily, že nejsou spokojeny s kvalitou produktů obsahujících prý kvasinky a plíseň v množství překračujícím přípustné normy. Litevští výrobci prý rovněž neplnili ruské požadavky na informování spotřebitelů.

Media ale informovala i o jiných důvodech. Litva totiž toto pololetí předsedala Evropské unii a na konci listopadu hostila summit EU s východními partnery, na kterém se k nevoli Moskvy měla podepisovat dohoda o přidružení Ukrajiny k Evropské unii. K podpisu nicméně nakonec nedošlo, protože Kyjev rozhovory o asociační dohodě na poslední chvíli přerušil. Země se naopak více přimkla k Moskvě, když se oba prezidenti dohodli na výrazném snížení dovozní ceny ruského plynu a finanční injekci 15 miliard dolarů (přes 300 miliard korun) pro ukrajinskou ekonomiku.

Jak poznamenala agentura Reuters, Rusko využívá často obchodních omezení k politickému nátlaku. Podobné zákazy se v minulosti týkaly například vína a minerální vody z Gruzie, vína z Moldavska či zeleniny z Evropské unie.