"Zdaleka ne tak špatné, jak na první pohled vypadají, jsou zářijové výsledky českého průmyslu," komentoval čísla analytik Petr Dufek. Samotný téměř neviditelný růst by podle něj mohl vyvolávat otázku, zda již tomuto našemu nejsilnějšímu odvětví náhodou nedochází dech. Za mizerným růstem průmyslu v září ale stojí odstávky v energetice, a nikoliv oslabení poptávky po tuzemské průmyslové výrobě, dodal.

Analytik Raiffeisenbank Michal Brožka ale připomněl, že částečně na toto zpomalení ukazoval vývoj předstihových indikátorů a slabší výsledky německého průmyslu. Stále také není dořešenou otázkou, jak se českého průmyslu dotkne aféra 'Dieselgate', nicméně obavy z dopadů zpomalení Číny na evropskou ekonomiku zeslábly. "Pro letošek nadále čekáme růst průmyslu o 5,8 procenta a pro příští rok zpomalení tempa pod pět procent. Pro korunu není zpomalení průmyslu dobrá zpráva, nicméně reakce trhu by měla být slabá," odhadl.

Výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla v září klesla meziročně o 18,7 procenta a na celkové průmyslové produkci státu to ubralo 2,1 procentního bodu. První temelínský blok byl v září mimo provoz deset dní, druhý blok 11 dní. Souběžně stály oba bloky tři dny. Kvůli tomu a také kvůli poruše ve Chvaleticích musela Česká republika 15 hodin dovážet elektřinu ze zahraničí. Odstaveny byly v září také dva ze čtyř bloků dukovanské elektrárny.

Automobilová výroba vzrostla o 9,8 procenta

Růst českého průmyslu tak nadále táhla automobilová výroba, která v září vzrostla o 9,8 procenta. Dařilo se také výrobě plastů, která se zvýšila o 8,2 procenta, a kovovýrobě (5,8 procenta). Nedařilo se naopak chemické výrobě, která klesla o 18,7 procenta.

Průmyslovým podnikům v září meziročně klesly tržby o procento. Mohou za to o 5,1 procenta nižší tržby na domácím trhu, v zahraničí tržby naopak o 2,3 procenta stouply. Také nové zakázky se českým podnikům daří získávat spíše v cizině než v tuzemsku. Za hranicemi jim zakázky v září vzrostly o 5,5 procenta, zatímco v Česku klesly o 7,5 procenta.

Za třetí čtvrtletí průmyslová výroba meziročně stoupla o 3,6 procenta, za leden až září pak vzrostla o 4,6 procenta.