"Producenti ryb se zavázali, že upřednostní tuzemský trh a omezí export. Je to určitá dobrovolná, interní dohoda v rámci sdružení, aby tuzemský spotřebitel nepoznal rozdíl," řekl Vacek. Podle něj byly kvůli suchu největší problémy hlavně v Polabí, kde nejsou napájené rybníky.

Pokles produkce se podle něj nepozná z letošních čísel, protože se vylovily i rybníky, které by se v běžném roce vyprázdnily až na jaře. "V konečných tabulkách to nebude tolik vidět," dodal viceprezident. Podle něj neškodilo jenom sucho, ale i horko, kvůli kterému například kapři nepřijímali během léta tolik potravy, měli tak menší přírůstky hmotnosti. Pokud nezamrznou rybníky, tak budou predátoři moci více útočit zvláště na mladé ryby.

Finanční škody způsobené zvířaty na českých rybnících se loni zvýšily na 158 milionů korun. Největší problémy způsobily tažné populace kormorána velkého, které mají na svědomí ryby za téměř 89 milionů korun. V říjnu odsouhlasila vláda odškodnění za škody způsobené těmito ptáky v hodnotě 15 milionů korun.

Produkce ryb v Česku loni stoupla na 20.135 tun z předloňských 19.358 tun. V porovnání s pětiletými údaji šlo o průměrný rok. Nejčastěji chovanou rybou je s velkým náskokem kapr, následují býložravé ryby, lososovité ryby, dravé ryby a línové se síhy.

Spotřeba ryb stoupla

Loni se více objevovaly ryby i na českém jídelníčku. Spotřeba meziročně stoupla o 0,02 kg na 3,73 kg ryb na obyvatele za rok. Zdaleka tak ale nedosahuje hodnot z roku 2010, kdy Češi ročně jedli o 1,39 kg ryb více. Na talířích se více objevovaly mořské ryby (2,04 kg) než sladkovodní.

Z produkce kapra se polovina uplatní na tuzemském trhu, zbytek se vyváží, především do Polska, Německa, Francie, Slovenska, Rakouska a Maďarska. V ČR se loni prodalo 8,5 tisíce tun živých ryb a 2,1 tisíce tun zpracovaných ryb v živé hmotnosti. Vyvezlo se 8,4 tisíce tun. Plocha rybníků, ve kterých se ryby chovají, činila téměř 43 tisíc hektarů.