V současné době jich do Prahy létá 18.

Od 7. listopadu jejich řady rozšíří největší evropské nízkonákladové aerolinie Ryanair, které zahájí osobní dopravu mezi Prahou a irským Dublinem. Ryanair ale není na českém nebi nováčkem - již od března 2005 pravidelně létá z Brna do Londýna a nyní i do španělské Gerony.

Jedničkou mezi nízkonákladovými dopravci v Česku je zatím britský easyJet s téměř milionem cestujících, dvojkou středoevropské aerolinie SkyEurope, jež letos hodlají přepravit až 700.000 pasažérů.

Tržní podíl low-cost dopravců se letos v pololetí zvýšil o pět procentních bodů, takže s nimi v současnosti z Prahy létá čtvrtina všech cestujících. Podle odhadů vedení Letiště Praha se v budoucnu podíl "nízkonákladových" cestujících vyšplhá až na 40 procent.

Praha není jen cílovou destinací, ale dvě z nízkonákladových aerolinií, Smart Wings a SkyEurope, mají v Ruzyni i svou základnu.

Smart Wings je obchodní značka letecké společnosti Travel Service, a.s., která je největší soukromou leteckou společností v Česku.

Aerolinie SkyEurope vznikly v Bratislavě, základnu mají kromě Prahy a slovenské metropole i ve Vídni.

Letos v září navíc zahájily činnost nové české nízkonákladové aerolinie Clic4sky.com, které jsou dceřinou společností ČSA.

Tato společnost však není klasickým dopravcem s vlastními letadly, ale spíše prodejcem levných letenek. Click4sky doprodávají kapacitu v letadlech ČSA, později chtějí spolupracovat i s dalšími dopravci s cílem do dvou let ovládnout pětinu trhu s levnými letenkami v Praze.

Zájem o Letiště Praha stále roste, a to i mezi klasickými dopravci.

V nadcházející zimní letové sezóně bude poskytovat odbavování letadel a zajišťování bezpečnosti letecké dopravy 48 leteckým společnostem, které spojí Prahu přímou linkou se 105 destinacemi po celém světě, a šesti nákladovým dopravcům.

Řady nynějších dopravců od začátku zimní sezóny rozšíří vedle irského Ryanairu i velké španělské aerolinie Iberia s lety do Madridu a dánská společnost Cimber Air se spojením do Kodaně.

Oproti předchozí zimě přibude i Air Italy, Belavia, Delta Air Lines nebo KD Avia Airlines. Kapacita letadel, které budou během zimního letového řádu létat na ruzyňské letiště, se proti loňské zimě zvýší o 13 procent na 6,92 milionu lidí.

Podle údajů z ministerstva dopravy v letošním letním letovém období leteckou dopravu do ČR zajišťovalo 55 leteckých dopravců. Kromě Prahy a Brna létaly pravidelné linky i z Ostravy-Mošnova, Pardubic a Karlových Varů.