„Pokud dojde k omezení bankovních operací nebo devizového obchodu, bude to zcela jednoznačné vyhlášení ekonomické války,“ uvedl Medveděv během své cesty po kamčatském regionu. „Když to bude nezbytné, jsme připraveni reagovat ekonomicky, politicky, nebo v případě potřeby i jinými cestami,“ pohrozil ruský premiér a dodal, že Američané by se na takovou variantu měli být připraveni.

Rusko odmítá nové sankce za otravu novičokem. Prý jsou drakonické

Ostrou reakci premiéra Medveděva vyvolalo středeční prohlášení administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené státy uvalí na Rusko sankce za použití chemických zbraní. Washington dospěl k přesvědčení, že za útokem nervovým plynem novičokem na bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru stála Moskva.

První část sankcí se má týkat licencí na export zboží souvisejícího s národní bezpečností. Do této kategorie byly v minulosti zahrnuty produkty jako jsou elektronická zařízení a komponenty, nebo testovací a kalibrační přístroje pro oblast letectví. Obecně se jedná o zboží, které by mohlo být kromě civilního sektoru využity i v armádě. Do sankcí však nebude zahrnuta oblast vesmírného výzkumu, v rámci kterého Spojené státy a Rusko úzce spolupracují.

Donald Trump
Skripala otrávila Moskva, rozhodly Spojené státy. Na Rusko uvalí sankce

V případě, že Rusko neposkytně dostatečné záruky, že v budoucnu nedojde k dalšímu použití chemických zbraní, může dojít k uvalení ještě tvrdších sankcí. Ty by následovaly po uplynutí devadesátidenní lhůty a prozatím není jasné, jaké oblasti by zasáhly.

Ruská strana rozhodnutí americké vlády již ve středu důrazně odmítla. „Dne 8. srpna jsme byli informováni o nových drakonických sankcích proti Rusku, jde o neopodstatněné obvinění při použití nervového plynu novičok proti britskému občanovi,“ uvedlo ruské velvyslanectví s tím, že se mu nedostalo žádného důkazu.

Americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimir Putin na summitu v Helsinkách.
Výsledky jednání v Helsinkách? Putin chce s Trumpem řešit jaderné zbraně i Sýrii