Loterijní společnost Sazka se chystá požádat soud o ochranu před věřiteli. Uvedl to v sobotu server iHNed.cz s odvoláním na dobře informovaný zdroj. Držitelé dluhopisů budou podle serveru o dalším osudu Sazky rozhodovat v pondělí.

Mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund ČTK řekl, že se Sazka v souvislosti s moratoriem či ochranou před věřiteli na soud neobrátila. Co se týče držitelů dluhopisů, může o ochranu před věřiteli požádat svěřenecký správce. Sazka ale podle mluvčího nemá informace, že to udělal.

Pro stabilizaci Sazky je klíčová dohoda firmy s držiteli dluhopisů. Sazka se pokouší finanční tíseň vyřešit snížením dluhů a prodloužením splatnosti dluhopisů. To se mělo původně projednat na valné hromadě do půli února, hlasovat se ale bude již v pondělí. „Je to otázka na správce emise – The Bank of New York,“ řekl dnes mluvčí Sazky serveru iHNed.cz.

Restrukturalizaci by muselo schválit 75 procent držitelů dluhopisů. Podnikatel Radovan Vítek v pátek koupil další velký desetiprocentní balík dluhopisů od fondů Black River, takže je teď schopen dohodu bezpečně zablokovat.

Sazka se chystá požádat soud o ochranu před věřiteli, shání k tomu souhlas poloviny věřitelů, serveru iHNed.cz to potvrdily dva zdroje z finančních kruhů. „Požádali všechny věřitele, kteří si teď dávají dohromady svá jednotlivá stanoviska,“ sdělil serveru zdroj z jedné z úvěrujících bank.

Sazka podle některých informací doufala, že se s držiteli dluhopisů, jimž není schopna splácet celou jistinu i úrok, dohodne na snížení dluhu a odkladu splátek. Změnu dluhopisové dokumentace ale musí schválit valná hromada držitelů dluhopisů minimálně tříčtvrtinovou většinou přítomných.

Největším držitelem dluhopisů Sazky je podnikatel Radovan Vítek, který vedle drobnějších nákupů získal v uplynulých dnech velké balíky od UniCredit Bank a Raiffeisen Bank International. Vítkovy pohledávky za Sazkou a vlastníkem O2 areny Bestsportem v současné době podle médií převyšují tři miliardy korun.

Sazka čelí problémům zejména kvůli vysokým splátkám za výstavbu pražské O2 areny držitelům dluhopisů. Městský soud v Praze dostal od Vítka návrh na zahájení insolvenčního řízení se Sazkou 17. ledna. Sazka musí do 20 dnů ode dne doručení usnesení o zahájení řízení poslat soudu svoje vyjádření k Vítkově návrhu. Musí také předložit celý seznam majetku včetně dlužníků a věřitelů i seznam svých zaměstnanců a listiny, které dokládají úpadek nebo hrozící úpadek.

Sazka vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři jsou občanská sdružení, působící v tělovýchově a sportu.