"Sázky na politické události a hlavně volby jsou dlouhodobě mezi společenskými příležitostmi nejvyhledávanější. Proto se zaměříme i na následující krajské a senátní. Naši bookmakeři už nyní sbírají informace a připravují kurzy, které se v následujících dnech objeví v nabídce," uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Podle mluvčího Tipsportu Jiřího Hadravy nejsou senátní a krajské volby pro sázkaře tak atraktivní jako parlamentní nebo prezidentské, což se odráží i na vsazených objemech. "Přesto jsme na poslední senátní volby přijali sázky zhruba za pět milionů korun. Souboje ve druhém kole tipují spíše znalci politiky, než běžní sportovní sázkaři. Nebyla tak nouze o velké výhry, když někteří dokázali trefit kompletní vítěze druhého kola," doplnil.

To, že v politických sázkách bývají sázkaři zpravidla úspěšnější než bookmakeři, potvrzují také Fortuna a Chance. "Bookmakeři do voleb obvykle vstupují s tím, aby udrželi bilanci pokud možno vyrovnanou, případně minimalizovali ztráty," uvedl Šrain. Mluvčí Chance Markéta Světlíková připomněla prezidentské volby z ledna 2013. "Ačkoliv ze začátku byl ve druhém kole favoritem Karel Schwarzenberg, 80 procent sázkařů si vsadilo na Miloše Zemana," uvedla. Chance na prvních přímých prezidentských volbách podle ní prohrála zhruba 170.000 korun. Jako příklad, kdy měli bookmakeři rovněž špatný odhad, zmínil Hadrava sázku na to, jestli v současné vládě skončí jako první muž nebo žena. Na odstoupení ženy byl kurz 3,6:1. Kabinet jako první opustila ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO), která se pak stala eurokomisařkou.

O prezidentské volby 2013 byl z politických sázek mezi tipujícími zatím největší zájem. Fortuna přijala sázky za 30 milionů korun, Tipsport za 20 milionů, Chance za tři miliony korun. Ve srovnání s většími sportovními událostmi je to však zlomek. Sázky na letošní fotbalové Euro ve Francii dosáhly téměř dvou miliard korun.

Podle Šraina jsou politické sázky spolehlivým průzkumem volebních preferencí. "Sázkaři si obvykle vsadí v souladu s tím, jak nakonec volí. Z přijatých sázek se tak dají s předstihem modelovat potenciální výsledky voleb," sdělil Šrain.

Kurzy na vítěze prezidentských voleb v USA

V současné době jsou v nabídce většiny sázkových kanceláří kurzy na vítěze prezidentských voleb v USA, které se konají 8. listopadu. Bookmakeři favorizují Hillary Clintonovou, u Tipsportu a Chance má kurz 1,4:1, u Fortuny 1,52:1. Sázky jsou však podle Hadravy zatím téměř vyrovnané. Na triumf Clintonové přijal Tipsport sázky za 2,8 milionu korun, na vítězství Donalda Trumpa o 100.000 korun více. "Ovšem co se týče počtu tiketů, zatím vládne Hillary. Češi ji do role prezidentky tipují na 62.000 tiketů, jméno Trump najdeme jen na 16.000 tiketů," dodal Hadrava.