S Deníkem ušetříte. A to doslova.

Boleslavský deník totiž už před týdnem zveřejnil záměr města Mladá Boleslav zvýšit daně z nemovitosti, a to o rovný trojnásobek základu, z něho mohou ze zákona obce pomocí koeficientu 1 až 5 vypočítávat růst této daně, která jako jediná plyne rovnou do městských pokladen.

Podle všeho politici vyslyšeli rozhořčené reakce na tento záměr a na radě města se jím znovu začali zabývat. Výsledkem je, že město nebude základ daně násobit koeficientem 3, ale jen 2. Oficiální vysvětlení ale zní takto: „Při debatě v radě města jsme zjišťovali, o jaké koeficienty zvedla daň ostatní města, a zjistili jsme, že většina využila koeficient 2, proto jsme šli stejnou cestou,“ řekl primátor Raduan Nwelati (ODS).

Opozice nesouhlasí

Opozice s tím podle očekávání vůbec nesouhlasí. „Jednak postupujete zcela nesystematicky, nejdříve dáte koeficient 3, o týden později koeficient 2 a jednak s tím nesouhlasím, protože zvýšení daně dopadne na občany města. Proč chcete trestat někoho, za to, že si koupil byt?“ reagoval zastupitel Karel Horčička (ČSSD).

„Chybovat je lidské a ještě lidštější je přiznat chybu a napravit ji, proto jsme přišli se snížením. Důležité však je, že zvýšení daně zasáhne hlavně firmy, především Škodu Auto, nikoli občany města,“ řekl Nwelati s tím, že nejvíce lidí bydlí v nájmu. Podle náměstka primátora Adolfa Beznosky město zvýšením daně získá do rozpočtu o 18 milionů korun více a občané města se na této částce budou podle něho podílet částkou asi 5 milionů korun.

Zastupitelé vyhlášku odsouhlasili, platit začne na začátku příštího roku.