Zástupci firem odletí v sobotu do Šanghaje, kde se krátce po příletu uskuteční Česko-čínské podnikatelské fórum – Šanghaj 2015. Návštěva Číny skončí 28. listopadu. Oproti očekáváním neodletí s delegací do Číny ministr dopravy Dan Ťok (ANO), plánované podepsání memoranda o zřízení letecké linky Praha – Šanghaj se uskuteční až při oficiální návštěvě čínské delegace v Praze. Na dotaz to uvedlo ministerstvo dopravy.

Čínská ekonomika prochází velkými strukturálními změnami. Poprvé se stává jejím největším sektorem nikoliv průmysl, ale sektor služeb. „To například ukazuje, že i v Číně už je zformována střední třída, která je již dostatečně movitá, aby mohla cestovat do zahraničí. Čili je zde prostor pro lázeňství, turistiku, to pak také otvírá prostor třeba pro potravinářský průmysl," uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Do povědomí čínských turistů

Podle něj je potřeba se dostat také do povědomí čínských turistů, protože kromě tradičních vývozních artiklů, ke kterým patří hlavně výrobky automobilového a sklářského průmyslu, jsou jistým vývozním artiklem i turistické krásy ČR. Do Česka loni přijelo o pětinu víc čínských turistů, celkem 211.000 osob. Letos by jich mohlo být zhruba 270.000. Číňané také v Česku v letošním třetím čtvrtletí poprvé utratili více než Rusové.

V posledních měsících se česko-čínské vztahy zintenzivňují, a to především kvůli prezidentovi Miloši Zemanovi, který byl na návštěvě Číny už dvakrát, naposledy na začátku září. Jako jediný západoevropský vysoký státník se zúčastnil vojenské přehlídky na náměstí Tchien-an-men, které je po masakru studentů z roku 1989 čínskou armádou považováno za symbol porušování lidských práv v Číně. Během Zemanovy zářijové návštěvy byla také oznámena řada čínských investic v ČR.

V říjnu do Prahy poprvé po 14 letech zavítal na oficiální návštěvu čínský ministr zahraničí Wang I. Příští rok by do ČR měl přijet čínský prezident Si Ťin-pching. Podle Sobotky by se Praha mohla stát centrem čínských finančních institucí pro Evropu. Do konce letošního roku by v Česku měla začít působit Bank of China, jedna z největších státem vlastněných bank v Číně.

Podle premiéra Sobotky je prostor pro spolupráci s Čínou také v dalších oblastech. Konkrétní dohody, které by se týkaly školství, zdravotnictví i obchodu, by se podle něj mohly podepsat během návštěvy Číny.

Masivní investice do ČR již v září oznámila šestá největší privátní čínská společnost CEFC (China Energy Company Limited), která kupuje významné podíly v několika českých firmách. Získala fotbalový klub Slavia Praha, podíl v letecké společnosti Travel Service, se společností Pivovary Lobkowicz se dohodla, že v ní spolu s partnery převezme téměř 80 procent. CEFC bude také strategickým partnerem společnosti Médea Group a vydavatelství Empresa Media. CEFC již letos v květnu získala pětiprocentní podíl v česko-slovenské finanční skupině J&T a počátkem září byl její podíl prostřednictvím dceřiné společnosti CEFC Hainan International Holdings CO. navýšen na deset procent.