Už před několika měsíci zdražili půllitr dvanáctistupňové tankové Plzně v Pilsner Urquell restaurantu ve Zlíně. „Museli jsme, z 54 na 56 korun,“ upřesnila provozní Daniela Marková s tím, že tuto cenu chtějí nyní zachovat. „Momentálně je to jako na houpačce, takže uvidíme, jak bude postupovat Plzeňský Prazdroj,“ doplnila provozní.

STbar v Uherském Hradišti má na čepu Prazdroj za 40 korun, Ratar (10 z Radegastu) za 32 korun a 10 Gambrinus za 28 korun. Prazdroj zdražil o dvě koruny. "Ratar ani Gambrinus u nás v dohledné době určitě dražší nebude," slíbil Deníku majitel STbaru Jiří Klapko.

Nealkoholické pivo Birgo v plechovkách zabalených do papírového obalu
Pivovary končí s igelitem. Plechovky zavěsí do papíru

Další z uherskohradišťských podniků, Cafe bar La Rosco, čepuje pouze plzeňský Prazdroj, a to za 45 korun půllitr. Jeho provozní Pavel Dobeš tvrdí, že cenu sice zatím drží, avšak kvůli zdražení pivovarů, které už proběhlo, bude muset, ač nerad, o nějakou korunu zdražit také on.

Obdobná situace panuje také ve zlínské Bistrotéce Valachy. „Dlouho jsme cenu piva drželi na stejné úrovni, nezvyšovali jsme ji zhruba dva roky. Teď už k úpravě budeme muset přistoupit kvůli zvedání cen samotnými pivovary a také kvůli rostoucím cenám energií,“ popsala mluvčí Martina Žáčková.

Uvedla, že cena půllitru plzeňského piva se zvedne z 55 na 59 korun a půllitru Jarošovského piva ze současných 45 na 50 korun. „Nové ceny začnou platit k datu, kdy uvedeme v restauraci nové sezónní menu, tedy v horizontu jednoho dvou týdnů,“ dodala Žáčková.

Cenu navýšili už před covidem

Ke zvyšování ceny piva se naopak momentálně nechystají v kroměřížské restauraci Octárna, která v současnosti čepuje půllitr plzeňské dvanáctky za 52 korun. „Zdražovalo se úplně všude a všechno. My jsme cenu piva navýšili už před covidem. A jelikož momentálně prodáváme pivo za více než padesát korun, tak jsme s tím nyní nehýbali a v dohledné době asi ani nebudeme,“ vysvětlil manažer restaurace David Jakšík.

Mezi potraviny, které oproti loňskému roku zlevnily, patří především vepřové maso.
Deset potravin, které nejvíce zlevnily. Vede mrkev či vepřové

Zdražení točeného piva si už začínají všímat hosté restaurací napříč celým Zlínským krajem. „Zatím jsem zvýšení ceny piva zaznamenal v několika hospodách ve Zlíně. Většinou to bylo ale spíš jen o pár korun. Takže pokud si nedáte denně deset piv, tak to člověka nijak citelně nezasáhne,“ řekl Deníku Daniel Polášek ze Zlína.

Podobně to vidí i Kroměřížan Jan Zapletal. „Kde jsou ty časy, kdy si člověk dal za padesát korun dvě piva. Dneska jsem rád, když za tu cenu zaplatím alespoň jedno. Každopádně zdražuje všechno, takže o dvě koruny dražší pivo, to mě určitě nepoloží,“ poznamenal s úsměvem.