Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéf pivovaru: V ležáckém tanku máme raritu. Má speciální chmel a vinnou kvasnici

/ROZHOVOR/ Třiačtyřicetiletý rodák z Brna Miroslav Harašta zcela propadl pivu. Nikoli však jako konzument, naopak, výroba piva jej živí. Je ředitelem Znojemského městského pivovaru. Deníku Rovnost poskytl exkluzivní rozhovor.

22.10.2017
SDÍLEJ:

Znojemský městský pivovar vede třiačtyřicetiletý rodák z Brna Miroslav Harašta.Foto: Deník / Krutiš Dalibor

Jak se rodák z Brna dostane ke znojemskému pivovaru?
Moje vazba ke Znojmu vznikla už na základní škole, exkursí do znojemského pivovaru. Nebyla tam žádná brána jako dnes, nebyla jižní cesta, průchod k rotundě byl přes pivovar. To je můj první zážitek, který si z dětství ve vztahu ke Znojmu a pivovaru vybavuji. V mládí jsem jezdíval na pionýrské tábory. Jezdil jsem s dětmi ze Znojma a skamarádil jsem se s člověkem, za kterým jsem později jezdil. A opět jsme skončili u hradu na prohlídce u pivovaru. No a třetí nejsilnější moment byl pro mne ten, když společnost Starobrno koupila pivovar Hostan. Mne tehdy vyslali jako ambiciozního brand manažera do pivovaru Hostan, abych v něm udělal marketingový audit a řídil značku Hostan. Když se nyní podíváte na našeho největšího konkurenta, značku Hostan, tak všechny vizuály jsou moje práce.

Pivovar bude brzy slavit dva roky plné výroby…
Je to tak. 17. listopadu budeme slavit druhý rok vaření piva. Máme za sebou 5 000 hektolitrů piva a spoustu zkušeností. A také kvalitní produkt, na který jsem pyšný. Začali jsme na 2000 hektolitrech, letos děláme asi 3000 hektolitrů. Plánujeme rozšíření kapacity tak, aby výstav piva byl 5000 hektolitrů ročně.

Lidé, kteří procházejí kolem pivovaru, mohou sledovat v jedné jeho části bourací práce. Co se tam děje?
Postupně kultivujeme další části pivovaru tak, jak jsme slíbili znojemské radnici. Bouráme kuželnu a garáže.

Bude v pivovaru restaurace?
Tento měsíc jsem získal informaci, že Heineken upouští od opčních limitů nabízení a prodávání jiného piva než piva z portfolia Heineken v areálu pivovaru, takže se plnou silou vrháme do budování pivovarské restaurace v první části našeho pivovaru.

Znojemský pivovar připravuje netradiční speciál s vinnými kvasnicemi. O co jde?
Tradiční výroba vína je založená na spontánním kvašení. Na hroznech jsou přirozené kvasnice z dané oblasti, které se s lisováním dostávají do vína a to začíná spontánně kvasit. Pan Kilián ze společnosti Ampelos ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarsko-sladařským extrahovali kvasnici, která je specifická pro Znojemsko. Pana Kiliána napadlo zkusit použít vinnou kvasnici na výrobu našeho znojemského piva.

Autor: Dalibor Krutiš

22.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Roman Čechmánek u soudu ve Zlíně.
29

Čechmánek: Nikdy jsem neřekl, že mám peníze v USA

Miroslav Antonín Liškutín doma letos v březnu.
4 11

Zemřel hrdina z druhé světové války Miroslav Liškutín. Bylo mu 98 let

Nejvyšší dřevostavba na světě. V Tokiu postaví dřevěný mrakodrap

/VIDEO/ Japonští stavaři plánují postavit nejvyšší dřevěný mrakodrap na světě. Věž v centru Tokia bude 350 metrů vysoká, tvořit ji bude z deseti procent železo, zbytek bude dřevěný. Na každém ze 70 pater budou balkóny se zelení, které budově přidají na přírodním nádechu. Ve dřevě bude rovněž celý interiér.

Průkopník s kabinkou. Zeman na třetí OH nemohl: Vyhodili mě z reprezentace

Občas ho potkáte, jak si to sviští na lyžích po černých sjezdovkách v Krkonoších. Co na tom, že loni oslavil šedesátiny. Bohumír Zeman nezapře velkou duši sportovce. Bojoval na dvou olympiádách, vyhrál slavný Hahnenkamm a byl kousek od světové medaile.

Pivovary se připravují na Velikonoce. Fajnšmekry potěší speciály

Velikonoční období letos začíná už na přelomu března a dubna, pomlázky tak koledníci provětrají o něco dříve. Jinak tomu nebude ani s odměnou za koledování. Někteří se mohou spokojit s malovanými vajíčky, jiní potěšit své chuťové buňky v pivovarech. Ty si tradičně na Velikonoce připravili jarní speciály.

Nová posila Pirátů? Do jejich řad míří internetový guru Patrick Zandl

Český internetový podnikatel a novinář Patrick Zandl, který je považovaný za jednoho z "otců českého internetu" projevil zájem o členství v České pirátské straně v Brandýse nad Labem. Informoval o tom na internetovém fóru Pirátů. Muž, který v minulosti mimo jiné založil portály Mobil.cz/Technet.cz (dnes iDnes) a byl dlouholetým šéfredaktorem serveru Lupa.cz, prý chce nepravidelnou spolupráci přetavit v systematickou. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT