V Jirkově došlo dokonce k tomu, že do jednoho ze zařízení Městského ústavu sociálních služeb přišel exekutor.

Protože jeden z klientů dlužil, chtěl odnést některé kusy nábytku. „Sociální pracovnice je musely hájit s tím, že jde o majetek ústavu,“ informoval na tiskové konferenci místostarosta Stanislav Moutelík. Ředitelka MÚSS Eva Šulcová, potvrdila, že k tomuto ojedinělému excesu došlo. Odmítla ale s ohledem na to, že se jedná o citlivou záležitost, sdělit jakékoli další podrobnosti. Podle jejích slov má neblahou zkušenost se zadlužením přibližně pětina klientů MÚSSu.

„Občas chodí vymahači dluhů i do Domova pro seniory. Na recepci jen nahlásí, za kým jdou stejně tak jako například členové rodiny. Že jde o vymahače, se dozvídáme teprve od personálu na odděleních,“ podotkla ředitelka. „Nejvíc chodívají v době výplaty důchodů,“ dokresluje.

Pár podobných případů registrují i další zařízení, ne ale v takové míře. „Myslím, že pět našich klientů má nějaké problémy s dluhy. Jeden z nich měl štěstí, že už žil v Domě pro seniory, protože při exekuci na důchod musí být v první řadě uspokojen ústav, to znamená, že je zaplacen pobyt a strava. Exekutor může zabavit teprve to, co na účtu zbyde,“ uvedla ředitelka DpS v Kadani Lenka Raadová.

V tomto směru jsou na tom hůř důchodci, kteří teprve čekají na přijetí do domova. Jakmile je exekuční srážky doženou ještě před nástupem, zbývá jim každý měsíc na účtě jen životní minimum, takže nemají na zaplacení bydlení a stravy v zařízení.

Místo vzpomínek na výlet dluhy

„Pár klientů, kteří mají dluhy, by se našlo i u nás, ale nejde o nic mimořádného,“ zmínila se ředitelka chomutovského MÚSS Alena Tölglová. „Jde snad o pět lidí, kterým naši sociální pracovníci pomáhali řešit splátkové kalendáře, protože se zadlužili při zájezdech, kde jim nabízeli drahé hrnce nebo deky na splátky,“ upřesnila.

Právě prodejní zájezdy bývají nejčastějším důvodem, proč se senioři zadlužují. Mnohdy mají pocit, že si udělají pěkný výlet a navíc koupí potřebnou a hodnotnou věc pro své děti nebo vnoučata. Do dluhů se propadají také coby ručitelé půjček pro své děti a blízké, o něco méně často kvůli nákupům dovolené. Vychází to z informací České správy sociálního zabezpečení, která je coby plátce důchodů ze zákona povinna provádět exekuční srážky (více v infoboxu dole).

Městské ústavy sociálních služeb se snaží aktivně bojovat proti zadlužení. V Chomutově mají dluhovou poradnu, v Jirkově hrají se seniory hry, při kterých je sociální pracovníci například učí, jak rázně odmítnout prostředníky, kteří nabízejí půjčky.

Na přelomu května a června chystají Jirkovští další vzdělávací akci podobného typu, jen ve větším měřítku. Spolupracovat na ní budou s Agenturou pro sociální začleňování.

Česká správa sociálního zabezpečení každoročně zaznamenává prudký nárůst počtu klientů s exekuční srážkou z důchodu. Je tomu tak v případech, kdy byl nařízen výkon rozhodnutí soudem, výkon rozhodnutí ve správním řízení či v konkurzním řízení, ve vyrovnacím řízení a insolvenčním řízení srážkami z důchodu. V loňském roce celorepublikově evidovala 129 tisíc nových exekučních příkazů, což je o polovinu více než rok před tím. K 31. 12. 2010 vykázala ČSSZ exekuční srážky z důchodů ve výši více než 514 miliónů.

Čtěte také: Počet exekucí stoupá, ale dlužníci jsou stále chudší