Mateřská dovolená bude od nového roku asi pro mnohé maminky finančně náročnější. Zatímco od 1. ledna letošního roku dostávaly pouze 60 procent peněz z denního vyměřeného základu platu, což se týkalo i těch žen, které začaly pobírat takzvanou mateřskou už v loňském roce, od 1. června se jim vrátila na původních 70 procent.

Kvalita něco stojí

Poslední vývoj však naznačuje, že by měly ženy opět od ledna příštího roku mít o deset procent finance nižší a takzvané porodné, které činí třináct tisíc, by dostala pouze prvorodička.

Ušetřit na výbavičce pro miminko se příliš nedá, a to ani tehdy, když má již doma nějaké sourozence. Shodují se na tom některé maminky novorozených dětí. „Bohužel není nic kvalitní, ani kočárek za deset tisíc dnes nic nevydrží. Maminka pořád nedá dopustit na starou Libertu,“ usmála se Kateřina Šlajchrtová z Deštné, která má kromě čerstvého miminka doma ještě pět dětí. Tatínek se má sice co ohánět, ale děti jsou podle ní v rodině na prvním místě. „Myslím si, že porodné by mělo být pro všechny stejné a ne podle výše příjmu, a mělo by být na všechny děti. Vůbec se mi nelíbí, že v současné době musí být na porodné hodně nízký příjem,“ uvedla maminka Kateřina z Jindřichova Hradce.

Případné snižování takzvané mateřské vidí jako nesmysl. „Jednou to už letos snižovali, pak to zase dopláceli, nechala bych to tak, jak to teď je,“ dodala Kateřina. Podobně jako mnohým jiným maminkám i jí pomáhají s pořízením výbavičky zejména babičky a dědečkové. Bez prarodičů miminka a snaživého tatínka by těžko situaci finančně zvládala i mladá maminka z Chlumu u Třeboně. „Mám první miminko, tak sama teprve uvidím, jaké budu sbírat zkušenosti, ale s tím, co rozhodne vláda, těžko něco pořídím, musím to přijmout tak, jak to je,“ dodala s tím, že porodné bude stačit asi jen na kvalitní postýlku.