„Lidé začínají v obavách z dalšího vývoje více zvažovat své nákupy a zřejmě i vyčkávají na příznivější ceny v obchodech,“ komentoval výsledky ekonom ČSOB Petr Dufek.

Také jste z obavy před ekonomickou krizí začali nakupovat méně potravin i spotřebního zboží? Hlasujte vpravo!

Podle ČSÚ zaznamenaly největší propad prodejny smíšeného zboží s převahou potravin, které jsou otevřeny pouze přes týden. O téměř devět procent klesly také prodeje aut.

„Pokles tržeb zaznamenáváme již delší dobu, a to řádově v tisícovkách korun denně,“ potvrdila Miloslava Jiříčková z malé prodejny potravin a smíšeného zboží v Pelhřimově.

Zatím se daří prodejnám s elektronikou, nábytkem a zbožím pro domácnost. Táhne také internetový obchod, jeho podíl je však malý. „V každém případě i ty prodejny, kde tržby ještě rostou, mají své nejlepší časy za sebou,“ uvedl Vladimír Pikora z Next Finance.

Na základě ekonomických ukazatelů zveřejněných v posledních týdnech, situace nebude příliš růžová ani do budoucna. Očekává se zpomalení růstu české ekonomiky na úroveň pod dvě procenta a nezaměstnanost možná dosáhne až 7 procent.

„Příliš pozitivně nevidím ani příští rok. Určitou šanci dávám zlevňování a výprodejům, které by mohly zákazníky přilákat k vyšším nákupům,“ dodal Dufek.

Vlivem ekonomické krize utrácejí lidé méně po celé Evropě. Například v Lotyšsku se tržby snížily až o 14,4 procenta.