Podle odborů je situace napjatá, o práci by v říjnu mělo přijít až šedesát zaměstnanců

Během pátečního odpoledne se opět obnovila výroba a zaměstnanci se vrátili do normálního provozu. Přesto přišla Setuza během odstávky o desítky milionů korun na tržbách.

Marie Logrová, mluvčí Setuzy, uvedla, že k dohodě došlo včera v poledne. „V odpoledních hodinách došlo k obnovení dodávek všech energií. Odstavené provozy budou postupně najíždět do normálu,“ sdělila. Podle předsedy představenstva společnosti Energy Ústí nad Labem Jana Vojtěcha jí Setuza dluží k dnešnímu dni 165 milionů korun. O způsobu zaplacení dlužné částky však mluvčí Setuzy nevěděla.

Všechny dluhy platíme

Setuza tvrdí, že svůj dluh platila. Denně za energie údajně hradila půl milionu korun. Jednou měsíčně pak odesílá na účet dodavatele částku deset milionů korun. Jan Vojtěch řekl, že dluh se naopak zvyšoval, protože platby nebyly pravidelné, Setuza odebírala dokonce více tepla, než uhradila.

Energy před zastavením dodávek páry Setuzu upozornila dvěma dopisy, ta údajně nereagovala. Podle Vojtěcha zastavení dodávek nesouviselo s cenou za energii. Podle něho je v souladu s cenovým rozhodnutím Energetického regulačního úřadu.

Kromě dodávek páry byla Setuza také částečně bez plynu. Ale i během krize dodávala Energy páru alespoň v omezeném množství, aby mohla být v provozu margarínka, kde jsou zpracovávány suroviny, které podléhají zkáze. „Setuza přišla kvůli odstávce páry o desítky milionů korun na tržbách. Zastavila se také výroba biopaliva – metylesteru,“ uvedla Logrová.

Lidé přijdou o práci

Podle šéfa odborů Jana Judla jsou v Setuze naplánovány další změny. „Bude ukončena výroba margarínu a propustí se asi šedesát zaměstnanců v říjnu,“ řekl s tím, že i jinde dojde ke snížení pracovníků. Například by mělo dojít k omezení pracovníků ve stužovně, s čímž odbory nesouhlasí. „Pracuje se zde s vodíkem, tedy jde o prostředí se stálým nebezpečím výbuchu. Přítomnost odpovědného technika je nezbytná,“ zdůraznil Judl.

Marie Logrové sdělila, že se společnost výpadek v ústeckém provozu snažila pokrýt podle možností výrobou v provozech v Olomouci a v Mydlovarech.

Šestadvacetihodinová krize v Setuze obyvatele Střekova neohrozila.

Setuza se s nedostatkem peněz potýká již delší dobu. Letos v červenci valná hromada rozhodla, že firma prodá budovy, stroje a další zařízení za více než dvě a půl miliardy korun, aby získala peníze na plnění dlouhodobých závazků a svůj rozvoj.

Budovy si pak Setuza pronajme a stroje koupí zpět na leasing. Firma loni hospodařila se ztrátou osm set milionů korun. Většinovým akcionářem Setuzy je společnost Český olej.

Společnost se soustředí především na produkci biopaliv, vyrábí ale i jedlé tuky, prací prášky a kosmetiku. Na konci srpna společnost otevřela v Ústí nad Labem novou výrobu metylesteru řepky olejné.