Shell nepříjemně překvapil své akcionáře v roce 2004 oznámením, že jsou jeho ověřené rezervy ropy a zemního plynu v nalezištích nižší o 20 procent, než do té doby uváděl. Skandál stál tři vrcholné manažery podniku funkci, spustil vyšetřování americkými úřady a akcie Shellu kvůli tomu klesly.

Dohodu s investory mimo Spojené státy bude ještě schvalovat odvolací soud v Amsterdamu. Podnik přitom oznámil, že nepřipouští jakékoli pochybení. Analytik společnosti Teather & Greenwood Peter Hitchens připomíná, že pro gigant velikosti Shellu je odškodnění nepatrnou sumou. Podnik v tiskové zprávě dodal, že usiluje o podobnou dohodu ve Spojených státech. Jde o poslední nevyřešené nároky akcionářů, které vznikly nadhodnocením rezerv ropy a plynu.

V USA je menšina akcionářů skupiny. Akcie Shellu po zveřejnění zprávy o rezervách v roce 2004 spadly o více než deset procent pod 13 liber. Emise od té doby ale oživila díky vysokým cenám ropy, které skupině zajišťují značné zisky. Akcie Shellu dnes ve 13 hodin SELČ vzrostly o 0,8 procenta na 17 liber, tržní hodnota koncernu tak přesáhla 108 miliard liber (4,44 bilionu Kč).