„Jinými slovy ten závazek je dlouhodobý a platí, dokud bude trvat riziko podstřelování inflačního cíle na úrovni dvou procent," uvedl Singer. Podle guvernéra by intervence měly pomoci k rychlejšímu růstu ekonomiky příští rok a zvýšit HDP zhruba o 60 až 70 miliard korun. Rovněž by měly napomoci k vytvoření zhruba 35.000 pracov­ních míst.

Bankovní rada ČNB dnes rozhodla ponechat úrokové sazby na historických minimech a pokračovat v devizových intervencích proti koruně. Pro ponechání sazeb beze změny hlasovala rada jednomyslně. Úrokové sazby drží centrální banka na historicky nejnižší úrovni již déle než rok. Základní úroková sazba tak činí 0,05 procenta.

Analytici nečekají žádnou změnu měnové politiky v zásadě po celý rok 2014. Centrální bankéři podle nich nebudou hýbat se sazbami, ale ani nijak zasahovat do začátkem listopadu zahájených devizových intervencí. Podle ekonomů tak stačí centrálním bankéřům jen hlídat kurz koruny, aby se držel poblíž 27 Kč/EUR. Někteří ekonomové ovšem nevylučují, že by centrální banka mohla v průběhu příštího roku přistoupit v rámci intervencí k úpravě kurzu koruny.

„Zatím je ještě předčasné vyhodnocovat efekt intervencí, přesto výsledek cen výrobců ukazuje první dopady. Uvidíme, s jakou rychlostí se budou vyšší náklady přelévat do spotřebitelských cen. Kvůli vánoční sezoně ale očekávám dopady na spotřebitele až v lednu," uvedl analytik Home Credit Michla Kozub.

Kurz koruny se ještě stále stabilizuje

Singer zároveň uvedl, že vyvozovat něco z vývoje kurzu nyní před Vánoci je „marné cvičení". Koruna se v posledních dnech přiblížila k hranici 27,70 Kč/EUR. „Ten trh již není tak likvidní před Vánoci, prakticky dojíždějí trendy z letošního roku. Nevedlo nás to k zevrubnější debatě," uvedl guvernér. Zároveň doplnil, že kurz koruny se ještě stále stabilizuje. „Do toho přichází předvánoční doba, kdy mohou dovozy stoupat. Je tam řada dalších technických faktorů jako překoupenost koruny," řekl.

K devizovým intervencím ČNB přistoupila na listopadovém měnovém zasedání bankovní rady kvůli další potřebě uvolnit měnové podmínky a zabránit hrozící deflaci.