Situace na trhu s burčákem se zlepšuje, zjistila letos inspekce
Brno - Situace na trhu s burčákem je podle zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) čím dál lepší. Letos inspektoři prověřili 577 prodejních míst, v 79 případech odebrali vzorek pro analýzu v laboratoři. Rozbor zatím prokázal pochybení u dvou vzorků. Výsledky ještě nejsou definitivní, protože rozbor vzorků trvá včetně prokvašení šest týdnů, uvedl v dnešní tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Problematické vzorky, které neprošly kontrolou, pocházely ze stánku v brněnské Kounicově ulici a ze stánku v Mimoňské ulici v České Lípě. "U brněnského vzorku jsme zjistili čtyřnásobně překročený limit pro doslazení a přídavek vody v objemu 45 procent. V České Lípě byl limit pro doslazení překročený jedenapůlkrát," sdělil Kopřiva.
Ve třech provozovnách inspektoři zakázali prodávat kontrolovanou šarži burčáku či částečně zkvašeného hroznového moštu (ze zahraničních hroznů) pro zásadní nedostatky v průvodní dokumentaci. "Ve srovnání s některými roky v minulosti výsledek akce naznačuje zlepšení situace na trhu. V minulosti SZPI našla pochybení až u třetiny odebraných vzorků. Často se jednalo o závažné nedostatky, jako klamavé označení původu, přítomnost syntetických barviv nebo přídavek vody. Lze tak usuzovat, že zvýšený kontrolní tlak a důsledné ukládání pokut vedly ke zvýšení kvality," uvedl Kopřiva. Loni ze 77 zkoumaných vzorků nevyhovělo devět.
Při kontrole se SZPI zaměřuje na hygienu prodeje, senzorické požadavky, tedy na chuť, vůni a barvu nápoje, dále na označování a průvodní dokumentaci. Pokud se odebere vzorek, laboratoř v Brně prostřednictvím hodnot izotopu vody měřených na nukleární magnetické rezonanci prověřuje geografický a botanický původ hroznů. Laboratoř sleduje také například přítomnost syntetických barviv, etanolu z přidaného cukru nebo množství přidané vody.