Sklárny s 1200 lidmi ukončily výrobu v září 2008. Část platů uhradil za firmu přibližně po roce úřad práce. Bývalí zaměstnanci nedávno kritizovali průtahy ve výplatách zbývajících peněz.

Podle Horové se dělilo kolem 80 milionů korun. Stejným poměrem jako dlužné mzdy byly uspokojeny pohledávky státních institucí. Mezi ně patří i úřad práce, který dal sklářům náhradu až do výše tří měsíčních platů. Dohledat se podle Horové stále nepodařilo 150 bývalých zaměstnanců. Jejich podíly budou zřejmě uloženy v depozitu u soudu.

Bývalým sklářům se nelíbilo dlouhé čekání na výplatu peněz získaných prodejem majetku skláren. Poukazovali také na to, že pohledávky zajištěného věřitele byly uspokojovány.

Renata Türková, která ve sklárnách pracovala 13 let, si na průtahy postěžovala minulý měsíc ministru práce Jaromíru Drábkovi (TOP 09) při jeho návštěvě v Havlíčkově Brodě. O zahájení výplat dnes Türková ještě nevěděla, ale poznamenala, že od Horové už přišlo vyúčtování. Podle ní se budou vyplácené částky lišit podle toho, kdy lidé ukončili pracovní poměr ve sklárnách a podle toho, jaké měli dostat odstupné.
Podle starších informací odborů některým lidem sklárny včetně odstupného dlužily i 11 měsíčních platů.

Soudní spor

Podle Horové se vyplácení peněz protáhlo kvůli soudnímu sporu o prodej skláren. Platnost kupní smlouvy loni podruhé napadl neúspěšný uchazeč - společnost Crystal Bohemian Company, kde je jedním z jednatelů Jiří Hudera. První žalobu společnost stáhla. Městský soud v Praze ale žalobu zamítl a toto rozhodnutí nyní nabylo právní moci.

"Zpeněžení majetkové podstaty je tak potvrzeno soudem a insolvenční správce v souladu se svým předchozím prohlášením provedl platbu poměrné části dlužných mzdových nároků," uvedla Horová na svých internetových stránkách.

Areál světelských skláren koupil v červnu 2009 podnikatel Lubor Červa za 160 milionů korun. Za několik měsíců obnovil ve Světlé výrobu skla. Firma, která funguje pod názvem Crystalite Bohemia, už zprovoznila čtyři sklářské pece a zaměstnává kolem 500 lidí.

Čtěte také: Skláři stále čekají na své peníze