„Pars nova letos slaví výročí 70 let od svého vzniku. Tato historická chvíle je pro nás také určitou výzvou, abychom nadále zkvalitňovali výrobní prostředí, ve kterém vznikají moderní výrobky jako například modernizované lokomotivy nebo tramvaje do Turecka. Plánované investice potvrzují trend, který začal celkovou stabilizací společnosti v roce 2008 po začlenění do skupiny Škoda Transportation. Během téměř deseti let došlo k investicím v řádu stovek milionů korun a i pro nadcházející roky chystáme další pokračování rozvoje technologií a výrobního zázemí," říká generální ředitel Pars nova Aleš Měrka.

Investice do budoucna

Investice míří zejména do moderního vybavení, aby splňovalo všechny nároky na efektivní výrobu. V oblasti úspory energií, tzv. projekt ekoenegie, se jedná o zateplení u objektů řezárny a kovárny. V rámci této akce dojde k výměně oken, dveří, vrat a modernizaci vnitřního osvětlení. Rekonstrukce proběhne také v části sociálního zázemí pro zaměstnance.

Skupina Škoda Transportation za uplynulé čtyři roky investovala čtyři miliardy korun do výzkumu a vývoje nových systémů, technologií a postupů.

Mezi největší investice z poslední doby v centrálním plzeňském areálu firmy patří například nová svařovna, nákup svařovacích robotů, rekonstrukce a rozšíření zkušebních kolejí, nebo nový provoz pro testování a úpravu podvozků vozidel.

Zásadní proměnou prochází také areál další dceřiné společnosti Škoda Electric v plzeňských Doudlevcích. Díky investicím za více než 100 milionů korun posílí největší evropský výrobce trolejbusů moderní zázemí pro své zaměstnance i návštěvníky a například také vybuduje nové prostory pro výrobu a skladování.


O Škodě Transportation

Společnost Škoda Transportation je jednou z předních evropských firem v oboru dopravního strojírenství. Mezi její výrobky patří především nízkopodlažní tramvaje, elektrické lokomotivy, příměstské vlakové jednotky, soupravy metra, trolejbusy, ale i trakční motory či kompletní pohony pro dopravní systémy.

Škoda Transportation má několik dceřiných společností v České republice například společnosti Škoda Electric, Škoda Vagonka nebo Pars nova. Další firmy jsou ale i v Německu, Finsku, USA, Polsku, Maďarsku a Rusku.

Ve svých společnostech v České republice zaměstnává zhruba pět tisíc lidí. Jen díky vysokým investicím do výzkumu a vývoje může Škoda Transportation přicházet pravidelně na trh s novými a moderními produkty, které si úspěšně nacházejí své místo na zahraničních trzích.

Do výzkumu a vývoje investovala společnost za poslední tři roky přes tři miliardy korun.

Čtěte také:

Škoda Transportation přišla o zakázku, vlaky v Norimberku budou provozovat DB
Škoda Transportation dodá do Turecka 14 tramvají za 700 milionů korun
Škoda Transportation utržila přes 17 miliard