První tramvaje se mají objevit v Bonnu v roce 2022. „Nová zakázka potvrzuje, že tramvaje Škoda jsou schopny uspět v konkurenci největších světových firem a to i na nejnáročnějších světových trzích. Potvrzuje se naše dlouhodobá strategie zaměřená na upevnění postavení naší společnosti v západní Evropě,“ říká předseda představenstva a prezident skupiny Škoda Transportation Petr Brzezina.

Vizualizace nových elektrických jednotek pro lotyšské železnice
Obří zakázka. Škoda dodá do Lotyšska elektrické jednotky za šest miliard

„Dochází k navýšení našich kapacit a díky tomu můžeme optimalizovat náš vozový park, zlepšit kvalitu našich služeb a zvýšit pohodlí a komfort pro cestující,“ řekla generální ředitelka Dopravního podniku Bonn Anja Wenmakers. Dopravní podnik si od nových tramvají slibuje výrazné snížení nákladů na údržbu a zvýšení spolehlivosti.

Tramvaje pro Bonn jsou obousměrná tříčlánková 100% nízkopodlažní vozidla s otočnými podvozky.

Bezbariérová vozidla i informační systém

Cestující čekají prostorná bezbariérová vozidla, v jejichž interiéru budou k dispozici dva velké multifunkční prostory například pro invalidní vozíky, dětské kočárky, případně jízdní kola. Nové tramvaje nabídnou i přehledný informační systém s obrazovkami a panely. V tramvajích bude také sloužit kamerový systém, který významně přispěje k zajištění bezpečnosti provozu a zamezení vandalismu. Tramvaj bude dlouhá 30 metrů a pojme 180 cestujících.

Ilustrační foto.
Transakce za sedm miliard. Jihomoravský kraj nakoupí od Škody 37 nových vlaků

„Pro skupinu Škoda Transportation není zakázka pro Bonn prvním takovým úspěchem v Německu. Celkem osmdesát nových moderních tramvají zamíří v příštích letech na tratě mezi městy Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg. Před několika týdny navíc v německém městě Chemnitz slavnostně zahájily provoz s cestujícími naše moderní tramvaje ForCity a další jsou již v provozu v Schöneiche. Tamní dopravní podnik postupně získává celkem čtrnáct obousměrných 100% nízkopodlažních vozidel nové konstrukce,“ dodává Zdeněk Majer, člen představenstva a Senior viceprezident pro Obchod skupiny Škoda Transportation.

Bonnský dopravní podnik provozuje tramvaje na třech linkách, ve městě jezdí tramvaje z první poloviny devadesátých let od Duewagu.