„Společnost Škoda Auto dodá až 3500 vozidel Policii České republiky na základě vyhraného výběrového řízení na dodávku nových vozů. Jedná se o modelové řady Škoda Fabia a Škoda Octavia. První dodávka by se měla uskutečnit v listopadu letošního roku,“ řekl Boleslavskému deníku mluvčí automobilky Jaroslav Černý.

Podle automobilky podmínky výběrového řízení splňují modely Fabia, Fabia Combi, Octavia a Octavia Combi s třemi různými motory. Při výběru specifikace vozů byl kladen důraz na aktivní i pasivní bezpečnost a komfort posádky.

Škodovky dodané pro policii tak dostanou například elektronický stabilizační program, přední, boční i hlavové airbagy, klimatizaci a další.

„Modely Octavia dodá Škoda Auto se speciální policejní úpravou a v novém barevném provedení. Součástí veřejné zakázky je i technické vybavení až 14 servisních míst Policie ČR a odpovídající školení pracovníků,“ řekl Černý.

Smlouva do konce června

Policie České republiky a Škoda Auto plánují uzavřít smlouvu do konce června.

„Jsme velice rádi, že se nám podařilo v tendru zvítězit a to nejen proto, že jde o významnou zakázku, ale také, že uvidíme i nadále českou policii jezdit v českých vozech,“ uvedl Jan Procházka, vedoucí prodeje odpovědný za aktivity Škoda Auto v České republice.

Vozy značky Škoda slouží policii také v jiných zemích světa. Například v Polsku, na Slovensku, v Rakousku, Maďarsku, Velké Británii nebo v Izraeli.

Firma v tendru soupeřila s mateřskou značkou Volkswagen a francouzským Renaultem. Zatímco Škoda nabídla, že vozy dodá za 1,1 miliardy korun, konkurenti nabízeli vozy řádově o stovky milionů dráž.

Nové vozy již nebudou typický bílé se zeleným pruhem a znaky. Naopak budou mnohem pestřejší. Základní barva má být stříbrná a doplněná na bocích vodorovným modrým pruhy a vzadu modrými a žlutými pruhy.