Výrobní linky tak nebudou stát jen v listopadu, ale nově také po několik pátků v prosinci.

O omezení výroby také v prosinci se mezi zaměstnanci mluví již několik dnů. V tomto týdnu však požadavek na další omezení výroby potvrdilo i představenstvo Škody Auto, které zároveň zahájí vyjednávání s odbory KOVO o náhradě průměrné mzdy pro zaměstnance, kteří budou muset zůstat doma z důvodu takzvané překážky ze strany zaměstnavatele.

„Firma přišla s návrhem vyplácet jen zákonem stanovených 60 procent mzdy, to je pro nás naprosto nepřijatelný požadavek. To rozhodně nehodláme akceptovat. Pokud by firma na takovém návrhu trvala, jednání zablokujeme,“ řekl v úterý ráno Boleslavskému deníku předseda ZO OS KOVO Jaroslav Povšík.

V minulosti se při omezení výroby vždy podařilo dojednat pro zaměstnance alespoň 75procentní náhradu průměrné mzdy, což je prakticky denní mzda. Podle odborů je to mzda spravedlivá i vůči těm, kteří pracovat budou, tedy někteří administrativní pracovníci, část lidí v logistice atd.

Zatímco, v mladoboleslavském závodě se nebude vyrábět opět jen v několika pátečních termínech (jak v listopadu, tak v prosinci), v pobočném závodě Kvasiny je situace horší. V týdnu, kde na pondělí 17. listopadu připadá státní svátek, se totiž zcela zastaví výroba modelu Roomster. Podle týdeníku Škodovácký odborář navíc firma od 20. října trvale snížila výrobu vozu Roomster ze tří jen na dvě směny.