Tržby se ve čtvrtletí snížily o dvě procenta na 4,8 miliardy eur (130,5 miliardy Kč). Vysoká poptávka byla po modelech Scala a Kamiq. Mladoboleslavská Škoda prodala od ledna do března 237 tisíc aut, což je o 13,7 procenta méně než ve stejném období loni.

Vlak Českých drah. Ilustrační foto
České dráhy loni zvýšily zisk. Přepravily 182 milionů cestujících

Automobilka Škoda obnovila v pondělí výrobu ve svých závodech v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí. Odstávka kvůli pandemii způsobené koronavirem trvala téměř šest týdnů.

Obnovení výroby má ale svá omezení. Úplně odpadly například noční směny a výrobní proces nastavil nejpřísnější hygienická opatření. Jejích součástí je mimo jiné vybavení zaměstnanců rouškami nebo respirátory.

Prevence a dezinfekce

Zaměstnavatel poskytne i dostatek dezinfekčních prostředků a informuje o preventivních opatřeních, jako je dodržování dostatečného odstupu od ostatních osob, upuštění od podávání rukou, pravidelné mytí rukou a jejich desinfekce a „bezpečné“ kašlání a kýchání. Kromě toho se při vstupu do areálu závodů namátkově měří tělesná teplota. Pracovní týmy jsou neměnné a lidé společně netráví pauzy.

Letadla společnosti Lufthansa. Ilustrační foto.
Aerolinky kosí pandemie. Lufthansa jedná s německou vládou o pomoci

Škoda Auto provozuje v České republice tři výrobní závody, vyrábí ale i v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než 100 trzích.

Firma loni dodala do celého světa 1,24 milionu aut a má téměř 39.000 zaměstnanců, z toho v Česku téměř 34 tisíc lidí. Škoda je nejprodávanější značkou na českém trhu, kde se její podíl blíží 40 procentům.