Zhruba už jen dva měsíce bude vrchlabský závod Škoda Auto vyrábět tradiční a oblíbený model Octavia Tour. Od začátku příštího roku pak továrna začne na trh dodávat roomstery, které získá z Kvasin na Rychnovsku. Informoval o tom podnikový časopis Škodovácký odborář.

„Podle nejnovějších informací by se Octavia Tour měla vyrábět do 12. listopadu,“ píše týdeník. Ve Vrchlabí se octávie první generace montují od roku 1996. Pokračování výroby není možné, protože motory vozu by už nesplňovaly emisní normy, které budou platit od příštího roku. Octavia Tour byl vůbec první nový model auta vyráběný po spojení mladoboleslavské Škody s německým koncernem Volkswagen v roce 1991.

První roomster v lednu

Krkonošský závod bude i nadále montovat octávie druhé generace a navíc získá z Kvasin model Roomster. To závodu, kde v současnosti pracuje zhruba tisíc lidí, pomůže udržet zaměstnanost. „Firma do Vrchlabí neposílá Roomster z toho důvodu, že by to bylo nějak extra ekonomicky výhodné, ale hlavně z důvodu solidarity a splnění slibu zachování závodu Vrchlabí,“ řekl už dříve Klaus Dierkes, člen představenstva Škody Auto odpovědný za personální otázky.

První roomstery mají začít z vrchlabských výrobních linek sjíždět 3. ledna 2011. Na podzim se proto zdejší pracovníci budou v několika turnusech zaučovat ve výrobě tohoto modelu v kvasinské továrně. Kvasiny zastaví produkci roomsterů na sklonku letošního roku. „Montáž modelu Roomster zde skončí pravděpodobně 23. prosince,“ konkretizoval předseda tamních odborů Libor Dvořák. Závod se soustředí na výrobu modelů Superb a Yeti.