Škody, které klienti nahlásili pojišťovnám po víkendové bouřce a krupobití, stouply na několik desítek milionů korun. Nejpostiženějším regionem jsou jižní Čechy, nejvíce škod způsobily kroupy na karosériích automobilů. U nemovitostí jsou to především škody na fasádách, omítkách, oknech nebo venkovních žaluziích, sklenících či na střešní krytině. Vyplývá to z ankety mezi největšími domácími pojišťovnami.

Allianz po víkendových bouřkách a krupobití už eviduje 223 škod za celkem 13 milionů korun. Za současného stavu počasí očekává hlášení až 400 pojistných událostí s odhadem do 25 milionů korun. Polovina všech případů je z oblasti Českých Budějovic a týká se především silného krupobití, uvedl mluvčí Allianz Václav Bálek. Jihočeši zatím Allianz oznámili 119 škod za 6,8 milionu korun. Obyvatelé Prahy a středních Čech mají skoro 80 víkendových škod za bezmála čtyři miliony korun.

Škody hlásí i zemědělci

Česká pojišťovna má k dnešnímu poledni z občanského pojištění hlášeno z víkendu již celkem přes 670 škod za zhruba 17 milionů Kč. "Nejvíce naše klienty potrápily kroupy, které mají na svědomí asi 300 škod za zhruba deset milionů Kč, převážně opět v jižních Čechách. Mezi nejčastější škody, které jsme v souvislosti s krupobitím zaznamenali, patří především ty na osobních automobilech," řekl mluvčí ČP Tomáš Zavoral. Z krupobití ČP eviduje i škody na majetku zemědělců za dalších více než deset milionů korun.

Kooperativa k dnešku registruje celkem 410 poškozených vozidel a 250 škod na budovách. U vozidel dominují škody způsobené kroupami, u domů nejčastěji klienti hlásí poškozené střechy od větru a krup a škody způsobené úderem blesku. Jednou z největších škod je poškozená střecha supermarketu Terno v Českých Budějovicích. Celkem jsou škody po víkendové bouřce 25 milionů Kč, dodal mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Také klienti Generali postupně sčítají škody, které jim způsobily víkendové bouřky, přívalové deště a krupobití. K dnešnímu ránu nahlásili necelou stovku škod za celkem 2,5 milionu korun. Účet ale není zdaleka konečný. Mnoho klientů totiž hlásí živelní škody s tří a vícedenním zpožděním. V případě zemědělských, podnikatelských či obecních škod bývá lhůta mezi vznikem škody a jejím nahlášením pojišťovně ještě delší, podotkl mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Lidé se začali více zajímat o pojistky

Poradci společnosti Fincentrum i zaměstnanci jejich zákaznického centra sledují od začátku července v souvislosti s letními bouřkami zvýšený zájem občanů o změnu pojistných smluv na pojištění majetku a nemovitostí. Řada z nich prý totiž dodnes využívá letité pojistné produkty nebo pojistky, které v základním krytí nenabízejí možnost úhrady škod vzniklých vichřicí a krupobitím.

"Z našich zkušeností můžeme říct, že pojištění bez rizika krupobití a vichřice si sjednává nejvýše pět procent našich klientů. Jsou to pouze ti, kteří chtějí na svém pojištění ušetřit a s nabízeným rozsahem pojistného krytí při sjednání pojištění plně souhlasí," reagovala mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Svobodová.

Protože meteorologové nevylučují nové krupobití ani v souvislosti s nadcházejícími bouřkami, nejenom šoféři z jihu Čech se už ptají, jak je to s likvidací takových pojistných událostí v případě, že kroupy ještě víc zničí už jednou poškozený automobil, který navíc mezitím stačil prohlédnout mobilní technik pojišťovny. "Neřešitelná tato situace není. Mobilní technici Allianz totiž zapisují do formulářů počty důlků na jednotlivých částech vozidla. Po nové prohlídce by tedy bylo zřejmé, kolik jich k těm původním přibylo," poznamenal Bálek.

Mluvčí UNIQA Eva Svobodová zase upozornila na to, že vznikne-li v souvislosti se škodou z pojištěného rizika i další následná škoda, je rovněž kryta v pojištění. "Takže stane-li se například, že dojde k průtrži mračen spojené s vichřicí a vítr odnese střechu, budeme hradit klientovi i škody vzniklé promáčením a zničením věcí uložených pod střechou, včetně vysoušení objektu," doplnila Svobodová.

Čtěte také: V ČR bylo od soboty naměřeno na 41000 blesků