Procento obyvatel na hranici chudoby a sociálního vyloučení se podle evropských statistik za poslední roky trvale zvyšuje. Zatímco v roce 2008 šlo o 23,7 procenta, v roce 2011 to bylo 24,3 a loni ještě o půl procenta více.

Nejhorší situace je podle údajů Eurostatu v Bulharsku se 48 procenty ohrožených lidí, následuje Rumunsko se 42 procenty a Lotyšsko se 37 procenty. Na druhém konci žebříčku je Česko a Nizozemsko s 15 procenty, Finsko se 17 a Švédsko a Lucembursko s 18.

Statistika řadí do skupiny ohrožených ty lidi, kteří splňují alespoň jednu ze tří podmínek: jejich příjem je řadí na hranici národní úrovně chudoby, trpí závažným materiálním nedostatkem či žijí v domácnostech s nedostatečnou zaměstnaností.

Materiální nedostatky

Zatímco v porovnání příjmového kritéria jsou na tom Češi opět spolu s Nizozemci s 10 procenty lidí opět nejlépe, závažný materiální nedostatek v Česku ohrožuje téměř sedm procent obyvatel, lépe jsou na tom například ve Švédsku či Lucembursku s jedním procentem ohrožených lidí.

Závažný materiální nedostatek znamená podle metodiky Eurostatu to, když lidé žijí v podmínkách, v nichž trpí nejméně ve čtyřech z devíti předem stanovaných oblastí či kritérií. Jde třeba o to, že si nemohou dovolit platit nájem či účty za služby, že si nemohou zajistit v příbytku dostatečné teplo, že si nemohou dovolit jíst maso či ryby alespoň každý druhý den nebo že si nemohou dovolit automobil, pračku, telefon či barevnou televizi.