Přesné složení výluhu zná jen několik lidí. „Příprava výluhu i jeho dávkování je výrobním tajemstvím. Výluh je velmi koncentrovaný a silný. Každoročně na zelené pivo potřebujeme několik litrů výluhu," řekl manažer kvality Starobrna Jiří Brňovják.

Bylinný výluh je připravený ze tří druhů bylin. „Jedinou přísadou, která není tajná, je kopřiva dvoudomá," uvedla konzultantka pro vztahy s veřejností společnosti Heineken Ludmila Čechová. Bylinný výluh se spolu s chmelem přidává do mladinového kotle.

Zelené pivo, které je speciálem pivovaru Starobrno, se bude čepovat od Zeleného čtvrtka, který letos připadne na čtyřiadvacátého března. Bylinný výluh v pondělí do kotle přidal vrchní sládek Starobrna Milan Schramm. „Musím u toho být každoročně," těšil se z přípravy zeleného piva.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ