Hrozny odrůdy Rulandské šedé zrají vareálu Louckého kláštera na slámě, aby zněj asi za dva měsíce vylisovali vinaři ze Znovínu Znojmo slámové víno. „Hrozny pocházejí zvinice Tři duby. Zvíce než deseti tun hroznů bude nakonec asi dva tisíce litrů slámového vína. To mělo při sběru cukernatost zhruba devětadvacet stupňů normalizovaného moštoměru, po odpaření vody bude mít při lisování asi čtyřicet,“ uvedl ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.

Jakostní víno spřívlastkem slámové víno je dovoleno vyrábět pouze zhroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu nejméně tři měsíce. Získaný vylisovaný mošt musí mít cukernatost nejméně sedmadvacet stupňů normalizovaného moštoměru.