O osudu frýdecko-místecké textilky Slezan ještě stále není rozhodnuto. Věřitelský výbor, který nyní jedná o tom, jestli Slezan definitivně skončí, nebo jestli ještě alespoň část výroby zůstane zachována, se prozatím nedokázal na konečném řešení dohodnout.

„Na březnovém zasedání před několika dny si věřitelský výbor vyžádal další podklady, podle kterých se bude moci rozhodnout. Příště se věřitelský výbor sejde zase začátkem dubna. Na tomto zasedání by už mohlo rozhodnutí padnout,“ konstatoval správce konkurzní podstaty Slezanu Jiří Hanák.

„Výroba ve zbývajících čtyřech závodech prozatím ještě běží, zakázek už je ale velmi málo. Do konce dubna by se měly tyto zakázky dodělat a dál se uvidí,“ pověděl Jiří Hanák.

„V současné době ještě ve Slezanu zbývá zhruba do dvou set zaměstnanců, stav se ale průběžně mění. Ti, kteří v podniku budou po konci dubna nepotřební, už výpovědi dostali. Propouštění je naplánováno postupně tak, aby podnik ještě mohl dodělat rozjednané zakázky,“ vysvětlil správce konkurzní podstaty. Dodal, že si však dovede představit, že například v šicí dílně, která má zakázek nejvíce, může výroba dojíždět například až do podzimu.

Podnik je už od loňského prosince v insolvenčním řízení a letos v únoru věřitelé textilku poslali do konkurzu. Chod společnosti už teď neřídí její management, ale její provoz má nyní v rukou správce konkurzní podstaty.

Krach textilky se stošedesátiletou tradicí způsobila souhra několika faktorů. Na potížích Slezanu se největší měrou podepsala levná asijská konkurence. Textilka měla v českých podmínkách příliš velké náklady a lacinému asijskému zboží nedokázala konkurovat. V posledním roce se k tomu také přidal pro vývoz velmi nevýhodný kurz koruny vůči euru a kvůli němu také podstatně nižší zisky. Celou situaci pak už jen urychlila celosvětová ekonomická krize, kvůli které podnik ztratil i zakázky, které ho ještě donedávna držely nad vodou.