Největší státní podporu dostane automobilový průmysl

Největším ze zmiňovaných investic je projekt výrobce komponentů pro automobilový průmysl Hyunnam SK, který hodlá vynaložit téměř 17 milionů eur (459 milionů Kč) na rozšíření svých výrobních kapacit v továrně na severu země. Podnik tam vyrábí plastové moduly zejména pro sedadla osobních aut. Investice podniku, která by měla být dokončena v závěru příštího roku, počítá s více než zdvojnásobením výrobní kapacity a vytvořením 240 nových pracovních míst. Své produkty plánuje firma dodávat i odběratelům v České republice a Polsku.

Společnost Yanfeng Slovakia Automotive Interior Systems z čínské skupiny Yanfeng Global Automotive Interior Systems hodlá za 3,86 milionu eur (104 milionů Kč) rozšířit nynější technologické centrum v Trenčíně na západním Slovensku. Firma se tam zaměřuje na výzkum a vývoj interiérových komponentů do automobilů, hlavně přístrojových desek, palubních systémů a jiných komponentů.

Zkrátka nepřijdou ani zahraniční strojírenské firmy

Rozšíření stávajícího závodu plánuje také slovenská divize rakouské společnosti Künz Holding, která má na východním Slovensku továrnu na výrobu komponentů do jeřábů a pro vodní elektrárny. Hodnota nového projektu činí 3,71 milionu eur (100 milionů Kč) a díky záměru má vzniknout 40 pracovních míst. Více než čtvrtinu hodnoty investice bude podniku stát kompenzovat formou pobídek, které firma získala už na dřívější investici na Slovensku.

Projekty dalších tří podniků, kterým slovenská vláda rovněž schválila poskytnutí pobídek, předpokládají nižší investice, než slíbily zmiňované firmy.

Poskytování pobídek firmám část slovenských podnikatelů v minulosti kritizovala. Tvrdí, že tyto společnosti získají výhodu proti konkurenci.

Slovenský ministr hospodářství Peter Žiga tento měsíc řekl, že podnikatelé na Slovensku by mohli v rámci připravovaných projektů investovat v zemi asi 1,8 miliardy eur (48,6 miliardy Kč).

Čtěte také:

Slovenské ministerstvo a RegioJet se dostaly do sporu o vlaky
Rozpočtový deficit Slovenska loni klesl na osmileté minimum
Nezaměstnanost na Slovensku po letech klesla pod devět procent